În Ajunul Crăciunului, în sudul Moldovei, gospodinele păstrează o tradiție veche de sute de ani: fac „Scutecele Domnului”. Sunt niște turte de Crăciun care se pregătesc după rețete străvechi, ce se prepară înainte de Crăciun și se împart colindătorilor sau rudelor chiar în ziua de Ajun.

Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun, în sudul Moldovei. Gospodinele pregătesc „Scutecele Domnului”

Înainte de a intra în bucătărie, gospodinele se asigură că este lună în casă și în curte, iar membrii familiei țin post. Oamenii spun că astfel „Scutecele Domnului” vor fi curate. Apoi, femeile satului se strâng la o casă și prepară tradiționalul desert în timp ce cântă colinde.

Pentru aluat este nevoie de făină, apă, sare și ulei. Compoziția se împarte și se întinde în foi subțiri, pe urmă se bagă la cuptor pentru câteva minute. Când sunt gata, se lasă o zi să se usuce.

Ultimul pas este reprezentat de însiroparea lor. Turtele se așază una peste alta și sunt date cu sirop, iar între ele se pune un strat de miez de nucă. Pentru sirop este nevoie de apă, zahăr, coajă de lămâie și esențe, după bunul plac. Turtele se lasă cel puțin o zi deoparte, pentru a intra bine în ele siropul.

Semnificația lor

„Semnificaţia lor?! Pâine înseamnă belşug, le îmbunătăţim cu fel de fel de dulciuri pentru ca ele simbolizează viaţa dincolo de moarte, unde trebuie să avem bogăţie, verdeaţă, frumos”, a spus gospodina Ecaterina Hulea pentru Observator.

„Scutecele Domnului” se fac înainte de 20 decembrie, se prepară pe 23, pentru a fi gata în Ajun, când se împart colindătorilor și familiei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Decembrie 2022 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.