Bulgaria şi România vor avea acces numai pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele, baza de date care conectează poliţiştii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume, începând din iulie 2021, conform unei decizii adoptate vineri de Comisia Europeană, după ce ambele ţări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem.

Bulgaria și România, un nou pas către spațiul Schengen. Țările vor avea acces numai pentru citire la Sistemul de informații privind vizele

Accesul numai pentru citire înseamnă că aceste state membre vor putea să acceseze informaţii care există deja în sistem şi nu vor putea să introducă informaţii noi, explică Executivul UE într-un comunicat de presă.

Accesul la Sistemul de informaţii privind vizele înseamnă că Bulgaria şi România vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză. De asemenea, acest lucru le va permite poliţiştilor de frontieră bulgari şi români să verifice valabilitatea şi autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparaţie cu datele stocate în Sistemul de informaţii privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei şi la combaterea criminalităţii grave şi a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.

Accesul pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele va fi necesar pentru ca Bulgaria şi România să gestioneze Sistemul de intrare/ieşire, care se preconizează că va intra în funcţiune în prima jumătate a anului 2022. Accesul deplin la Sistemul de informaţii privind vizele va deveni posibil odată ce Bulgaria şi România vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen.

Comisia şi-a reiterat apelul adresat Consiliului de a lua măsurile necesare pentru ca Bulgaria şi România să devină parte a spaţiului fără controale la frontierele interne în cadrul Strategiei către un spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient, prezentată în luna iunie a acestui an.AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Iunie 2021 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.