Daca investitiile pe termen mediu si lung nu mai sunt o siguranta, oamenii de afaceri isi reorienteaza afacerile, pentru a face fata trendului descendent a rentabilitatii aurului, petrolului sau actiunilor la Bursa. Afla care este urmatoarea "mina de aur" a investitorilor.

La Chateau Latour Pauillac, caii trag plugurile printre vii asa cum o faceau si in secolul 14, cand vita de vie era cea care crestea in locul cladirilor de birouri. Dar istoria sta sa se repete, iar in Latour, una dintre cele cinci renunite „Premier Grand Crus” , traditia revine, insa tot bazata pe considerente comerciale in defavoarea sentimentului, autenticitatii sau traditiei.

Preturile vinurilor au explodat in ultima perioada datorita interesului excesiv venit din partea Chinei sau a altor tari asiatice. De ce? Productia este imposibil de crescut, terenurile sunt limitate, nu poate exista decat o singura recolta pe an, astfel incat, producatorii din Bordeaux snu au alternativa decat sa se concentreaza pe o calitate ireprosabila.

Strugurii, esenta, vinul, sunt culese si sortate cu mana, iar proprietarii investesc masiv in tehnici speciale de viticultura. Reintroducerea la Latour a cailor, in urma cu mai bine de 18 luni, face parte din promisiune solemna a producatorilor de vin catre clienti, cunoscatori sau iubitori a traditiei.: Respecta vinul si nu-l "calca” cu tractoare sau pluguri mecanice.

  • Vinul, cel mai valoros lichid?
Si astfel, alimentata de cererea se pare insatiabila venita din partea Asiei, piata vinurilor se dezvolta puternic, in pofida dificultatilor cu care continua sa se confrunte economia mondiala, scrie guardian.co.uk. Indicele Fine Wine 50 realizat de Liv-ex, care monitorizeaza evolutia preturilor pe piata vinului, a avansat cu 57% anul trecut, devansand cu mult aurul (cu o crestere de 35%), titeiul (crestere de 20%) si indicele bursier britanic FTSE 100 (plus 11%).

China a devansat anul trecut Marea Britanie si Germania, devenind principala piata de export in functie de valoare pentru vinurile de Bordeaux. Iar chinezii nu cumpara numai vin la sticla sau lada, ci si podgorii. La inceputul acestui an, Cofco, uriasul conglomerat chinez de stat, detinator al brandului auto Great Wall, a cumparat Chateau de Viaud, in Lalande de Pomerol, iar aceasta nu va fi probabil ultima tranzactie de acest gen.
Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Influenta crescanda a Chinei pe piata viticola mondiala a fost remarcata atunci cand Decanter a publicat lista celor 50 cele mai puternice marci de vin.

Insa, din toata aceasta afacere cu iz arhaic, doar o proportie mica a productiei de vin la nivel mondial-mai putin de 1%- sunt considerate o investitie pe termen mediu si lung, preturile fiind concurate de impactul pe care il au vinurile vandute in supermarket sau fara licenta. Singurul lucru care afecteaza intradevar preturile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.