Grupul celor șapte cele mai industrializate națiuni (G7), împreună cu Australia, au decis să plafoneze prețul pentru petrolul rusesc. Măsura va fi anunțată la finalul acestei luni și va intra în vigoare din data de 5 decembrie, conform Reuters.

G7 a decis să plafoneze prețul pentru petrolul rusesc. Măsura va intra în vigoare în decembrie

Oficialii americani și țările G7 au purtat negocieri intense în ultimele săptămâni cu privire la planul fără precedent de a stabili un plafon de preț pentru transporturile de petrol pe mare. Măsura este programată să intre în vigoare din 5 decembrie.

„G7 a convenit că prețul va fi unul fix care va fi revizuit în mod regulat și nu o reducere la un indice. Acest lucru va crește stabilitatea pieței”, a spus pentru Reuters una dintre sursele prezente la discuţie, rămasă sub anonimat.

Nu a fost stabilit un preț, dar ar trebui ca acest lucru să se întâmple în săptămânile următoare, au afirmat unele voci. Partenerii G7 au convenit să revizuiască în mod regulat prețul fix, după cum va fi necesar, a mai transmis aceeaşi sursă.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și alți oficiali G7 sunt de părere că plafonul de preț, care urmează să înceapă din 5 decembrie pentru țiței și 5 februarie pentru produsele petroliere, va strânge finanțarea Rusiei fără a reduce aprovizionarea consumatorilor.

Un plafon constant de preț ar putea permite asiguratorilor să prelungească contractele cu încredere și să inițieze și altele noi, fără grija că prețul ar putea fi ajustat de teritoriile care cumpără petrol rusesc, ceea ce ar fi putut expune asiguratorii la sancțiuni.


  • Rusia a declarat că va refuza să livreze petrol către țările care stabilesc limite de preț.

  • Din G7 fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA.

  • La ședințele acestora se mai adaugă reprezentanți ai Uniunii Europene și Australiei.

Citeste si:
Bogdan Aurescu, declarații la reuniunea în format G7+: „România va...
Bogdan Aurescu, declarații la...

Banca Mondială estimează că prețurile la energie vor scădea cu 11% în 2023

Banca Mondială a estimat că preţurile la energie vor scădea cu 11% în 2023, după un salt de 60% în acest an ca urmare a războiului din Ucraina, dar a adăugat că o creşterea economică mondială mai lentă precum şi restricţiile impuse în China din cauza COVID-19 ar putea duce la o scădere şi mai mare.

În pofida acestei moderări, însă, costurile la energie vor fi, totuși, cu 75% peste media lor din ultimii cinci an, a marcat Banca Mondială. Potrivit celui mai recent raport Commodity Markets Outlook, publicat la finalul lunii octombrie de Banca Mondială, preţul mediu al unui baril de ţiţei Brent ar urma să fie de 92 de dolari în 2023, pentru a scădea până la 80 de dolari în 2024, dar cu toate acestea va fi cu mult peste media multianuală de 60 de dolari.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.