Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Moș Crăciun a apărut deja în unele magazine, luminițele au fost montate în unele case, iar nerăbdarea copiilor este mare. La fel de mari sunt și grijile părinților, care așteaptă acest Crăciun cu respirația tăiată, din cauza scumpirilor. Oricum ar fi, masa festivă tot trebuie pregătită, iar unul dintre alimentele care nu lipsește de pe mesele românilor va avea un preț dublu față de anul trecut.

Un Crăciun mai scump. Alimentul care va costa dublu în aceste sărbători

Asistăm la o creștere explozivă a prețurilor și se preconizează că nu mulți se vor bucura anul acesta de mese îmbelșugate ca odinioară, cel puțin în ceea ce privește carnea de porc. Lovitura va fi puternică, dat fiind că românii sunt mari iubitori de acest tip de carne. Acum, pe un kilogram de mușchi de porc plătim 30 de lei, însă în preajma sărbătorilor vom plăti dublu, adică 60 de lei.

Se întâmplă acest lucru din cauza scumpirilor la energia electrică, furajelor, dar și a pestei porcine africane. Fermierii iau atitudine și spun că este cazul ca autoritățile să ia măsuri drastice în această situație.

„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus. Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. România mai produce astăzi 15% din carnea de porc.

Dar și acest procent se va diminua în mod drastic datorită faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare.

Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul resurselor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat un fermier pentru Antena 3.

Alimentele s-au scumpit cu 30-50% în doar un an

Prețul alimentelor a crescut cu 30-50% în doar un an, iar retailerii și producătorii dau vina unii pe alții. Însă, toți recunosc faptul că e și o componentă speculativă la mijloc.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Acest galop a avut loc între august 2021 și august 2022, deci într-o perioadă în care prețul la energie a fost plafonat în România. Acest factor a fost invocat de cei mai mulți jucători din întreaga lume.

Totuși, atât retailerii cât și producătorii vorbesc de scumpiri aproape lunare. Cât despre motivul pentru care prețurile cresc atât de mult, ei aruncă vina, de asemenea, dintr-o ogradă în alta.

Retailerii spun că majorările vin de la producători, fără ca ei să adauge ceva peste, în vreme ce jucătorii din industria alimentară afirmă că ei sunt copleșiți de scumpirile care vin în lanț de la producătorii de materie prime, utilități sau carburanți. Pe de altă parte, toți recunosc că există și o componentă speculativă în aceste majorări de prețuri.

Citeste si:
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
În București a crescut flota...

Cumpărături la suta de grame

„Pentru mulţi dintre români, sărbătorile de Crăciun din acest an vor fi, probabil, cele mai triste din ultimii 15 ani.Mă refer aici în special la pensionarii care au 1.000 de lei pe lună şi la angajaţii plătiţi cu salariul minim, de 1.500 lei net. Pentru ei, Crăciunul va fi unul la suta de grame. Va fi o sărbătoare austeră, la felia de cozonac şi suta de grame de friptură.

Dacă îşi vor permite măcar asta, pentru că, la cum cresc preţurile alimentelor, pentru mulţi români masa de Crăciun va fi una de post, de post autoimpus de lipsa banilor", a declarat analistul economic Adrian Negrescu pentru Ziare.com.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.