O nouă modificare în facturile la energie ale românilor. Regulile de calculare se vor modifica din nou, de la 1 ianuarie. Cei care consumă peste 255 de kilowați pe lună ar putea plăti un tarif plafonat de cel mult 1 leu, este noul prag propus de aleși. Pentru moment, nu se știe dacă statul ar urma să plătească diferența până la tariful furnizorului, care este și de 3-4 ori mai mare.

Se schimbă regulile de calculare a facturilor la energie, de la 1 ianuarie

Din 1 ianuarie, toţi cei peste 8 milioane de clienţi ar putea avea preţ plafonat la curent. Tarifele în vigoare, anume 0,68 lei și 0,80 lei pe kWh, vor rămâne. Noutatea este că mai apare un prag, de 1 leu, pentru toți cei 700.000 de clienți care depășesc 255 de kWh lunar, ce acum plătesc energia la prețul pieței, de 3 sau 4 ori mai mare decât cel plafonat.

Legea va fi gata până la finalul lunii noiembrie și este rezultatul negocierilor dintre partidele din Coaliție, care discută de ceva timp despre o posibilă reglementare a pieței.

„Vorbim de o intervenţie în piaţă mai largă decât permite legislaţia europeană. Pe termen scurt, preţurile ar fi mai uşor de controlat, dar ar încremeni sistemul energetic/. Nu ar mai avea nimeni de ce să înceapă o nouă investiţie”, a explicat Mihnea Cătuți, expert în energie, pentru Observator.

Pentru a evita o situație de criză energetică, oficialii europeni au permis țării noastre să mai aștepte cu închiderea termocentralelor pe cărbune, așa cum statul și-a luat angajamentul.

Termocentralele pe cărbune, în conservare

Cele două unități pe cărbune de la Turceni și Rovinari, peste care trebuia să fie pus lacătul la sfârșitul acestui an, vor funcționa în continuare. Termocentralele ar urma să fie trecute însă în conservare, iar când vom avea nevoie de mai mult curent, vor fi puse din nou în funcțiune.

„Am cerut acordul astfel încât să poată să fie trecute în rezerva tehnică”, a transmis premierul României, Nicolae Ciucă.

„La solicitarea Transelectrica vor putea fi puse în funcţiune. Potrivit datelor Transelectrica, astăzi, cărbunele asigură aproape 20 la sută din totalul de energie produs în ţară. Procent pe care, în acest moment, nu-l putem înlocui din alte surse. Treptat, gazul va lua locul cărbunelui”, a spus Daniel Burlan, CEO Complexul Energetic Oltenia.

Citeste si:
Preţ fix la energie de la 1 ianuarie, promite Guvernul. Cât ar urma...
Preţ fix la energie de la 1...

„În planul de restructurare sunt mai multe investiţii. Am spus că vorbim de aproape 900 de milioane de euro care vor fi investiţi în Gorj şi parţial în Dolj. Vorbim de cei 800 de megawatti la Işalniţa pe gaz şi 400 de megawatti la Turceni tot pe gaz”, a zis ministrul Energiei, Virgil Popescu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.