UE a stabilit „foaia de parcurs" privind criza energetică: măsurile pentru stoparea creşterii preţurilor vor fi introduse săptămânile următoare. În acest context, Klaus Iohannis, care a participat la discuții, a afirmat că trebuie găsită urgent o soluție, întrucât bugetul României nu poate subvenționa la nesfârșit energia. Între timp, în țară, PSD și PNL negociază subvenții pentru toți românii, indiferent de cât consumă.

Guvernul promite preț fix la energie de la 1 ianuarie

„Este clar că ceva trebuie făcut”, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. „Ne gândim şi la o variantă de ... I-aş zice mai bine semireglementare”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Pentru a ține în frâu prețul electricității, coaliția de guvernare se gândește să revină la piața pe care a încetat să o mai controleze acum doi ani. PSD are un plan, pe care vrea să îl pună în aplicare de la 1 ianuarie. Propunerea lor arată că toți cei peste 8 milioane de clienți casnici ar urma să plătească energia la preț plafonat.

Cât ar urma să plătească românii dacă planul aleșilor va fi pus în aplicare

Mai apare un prag: de 1 leu pe kWh pentru consum de peste 255 de kWh, care se va adăuga celor de acum: 68 de bani pentru un consum de 100 de kWh, 80 de bani pentru cei care consumă cel mult 255 de kWh. Noul prag este gata pentru cei 200.000 de clienți care depășesc limita maximă din acest moment. În prezent, ei plătesc kWh la prețul pieței.

„Este strict pentru a linişti, bănuiesc, temerile că vor fi facturile foarte mari, că vor fi într-un fel limitate", a explicat Silvia Vlăsceanu, expert în energie, pentru Observator.

Revenirea la piaţa reglementată ar însemna, în primul rând, că statul îi va obliga pe producătorii români să vândă electricitatea la preţ fix, stabilit de autoritatea de reglementare.

„Dacă la producători le limitezi veniturile, asta înseamnă că nu vor mai fi încurajaţi să facă noi investiţii în noi capacităţi de producţie. Producem prea puţin raportat la consumul propriu", a completat Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Compensarea facturilor la energie, o problemă pentru stat

Compensarea facturilor reprezintă o problemă pentru Guvern, căci trebuie să plătească o sumă uriașă din bani publici.

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

„O piaţă reglementată, deşi distorsionează piaţa liberă, elimină această expunere financiară a furnizorilor, respectiv statul să trebuiască plătească o diferenţă între preţul de achiziţie şi preţul la care obligă furnizorul să dea la consumatorul final”, a transmis Laurenţiu Urluescu, reprezentant furnizori.

„Nu putem să continuăm să subvenţionăm preţul energiei. Guvernul îşi va bate capul, coaliţia va negocia până se găseşte o soluţie fezabilă", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Executivul ar putea să vină cu o nouă lege pentru facturi până la data de 1 noiembrie.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.