Uniunea Salvați România (USR) propune din nou reducerea TVA la energie, după ce Germania a luat o măsură similară. Țara a micșorat temporar taxa pe valoarea adăugată la gazele naturale, de la 19% la 7%.

Propunere USR: reducerea TVA la energie

Un proiect asemănător a fost depus de către reprezentanţii USR în urmă cu zece luni, a scris purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, joi, pe Facebook.

„Incompetenţii naţionali riscă să transforme iarna românilor într-o catastrofă. Facturi uriaşe, companii energetice băgate în faliment după ce nu şi-au primit banii de la Guvern. Între timp Germania scade TVA-ul de la 19% la 7%. O lege similară a depus şi USR încă de acum 10 luni. Ce credeţi ca au făcut cu ea? PSD şi PNL au respins-o.

Au zis: 'noi suntem mai deştepţi, priviţi ce măsuri am descoperit'. Astăzi haosul creat de PSD şi PNL a fost confirmat de Consiliul Fiscal. 7% deficit, asta fără 40 de miliarde de lei, datoria pentru incompetenţă. E datoria pe care Guvernul o are după plafonarea preţurilor. Mai aveţi o şansa: adoptaţi măsura USR de reducere a TVA-ului. Măcar acum", a transmis Moşteanu.

Oficialul a afirmat că premierul Nicolae Ciucă nu are soluţii pentru situaţia actuală. „Atunci când nu ai nicio soluţie, mai faci o şedinţa pentru 'discuţii'. Astea au fost soluţiile lui Nicolae Ciucă la haosul din piaţa energetică. Şedinţe. Haos creat tot de ei, după ce şi-au dat seama că nu au bani pentru schema de plafonare şi compensare a facturilor”, a completat Ionuţ Moşteanu.

USR a solicitat, miercuri, abrogarea „urgentă" a ordonanţei privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, eliminarea taxelor din facturile de gaz şi energie, reducerea TVA la 5% şi vouchere pentru consumatorii vulnerabili.

Soluțiile implementate de Germania

Germania va reduce temporar TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%, pentru a încerca să atenueze povara asupra consumatorilor casnici şi companiilor, afectate de creşterea costurilor cu energia şi de impunerea unei noi taxe pe gaze din octombrie, potrivit Bloomberg.

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat că Executivul se aşteaptă ca furnizorii să transfere integral către consumatori reducerea TVA, măsura urmând să fie aplicată în perioada octombrie 2022 - martie 2024.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.