Masa de Crăciun ne va costa mai mult anul acesta, mai ales dacă ne dorim în farfurii carne de porc. Această scumpire ne lovește puternic, având în vedere că suntem mari consumatori de carne și aproape toate preparatele de sărbătoare conțin acest aliment, de la sarmale până la ciorbă sau friptură. Așa că, în acest an, ar trebui să punem mai mulți bani deoparte, dacă nu vrem să reducem din porții, căci veștile de la producătorii de carne de porc nu sunt prea bune.

Ne așteaptă un Crăciun mai scump decât anul trecut

Producătorii de carne de porc vin cu veşti îngrijorătoare. Pe fondul unui an agricol secetos, dar şi al numeroaselor focare de pestă porcină, cheltuielile de Crăciun ar putea fi semnificativ mai mari.

Așadar, un kilogram de carne de porc ar putea ajunge să coste dublu, ceea ce înseamnă că vom da chiar și 60 de lei pe kilogram, în funcție de calitatea cărnii pe care o alegem.

Un alt factor care contribuie la această majorare este costul energiei. De altfel, economiștii nu vin cu vești bune nici despre restul alimentelor, care vor continua să se scumpească. La acestea se adaugă și tendința producătorilor de a scumpi ingredientele înaintea sărbătorilor importante.

Ce s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadă

În topul scumpirilor se află gazele, prețul aproape dublându-se în ultimul an. Pe listă urmează uleiul, cartofii, făina și mălaiul. Și pentru combustibil plătim cu aproximativ 40% mai mult comparativ cu anul trecut, iar ouăle, zahărul, peștele și lactatele costă mai mult cu circa 15%.


  • gaze + 89%;

  • ulei +49%;

  • cartofi +42%;

  • făină +33%;

  • mălai +32%;

  • ouă +15%;

  • zahăr +15%;

  • carne +15%;

  • lactate +15%.

Ce mai poți cumpăra cu 100 de lei în România

Dacă ne raportăm la costurile de azi, suma de 100 de lei e de ajuns pentru prea puține. Cu acești bani putem lua o franzelă, telemea de vacă, mălai, un kilogram de zahăr și cotlet de porc.

Comparativ cu anul precedent, prețurile alimentelor au crescut cu peste 35%. Uleiul este mai scump cu 27%, laptele și produsele lactate costă cu 8 și 15% mai mult, iar scumpirile continuă, avertizează specialiștii, căci producătorii au mai mult de plătit pentru energie, transport și salarii.

„Ne aşteptăm, fireşte, la o creştere. Costurile de producţie au crescut, nu este un secret pentru nimeni. Costurile finale fireşte vor creşte şi ele”, a declarat Dana Tănase, directorul Asociației Cărnii.

Citeste si:
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
În București a crescut flota...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.