Vine iarna, iar românii se gândesc cu mare îngrijorare la facturile de gaz. Cei care locuiesc la casă au găsit deja alternativă și înlocuiesc caloriferele cu sobe de teracotă, care încălzesc pe lemne. Meșterii susțin că abia mai pot face față cererilor în această perioadă. Iată cât costă zidirea unei instalații pentru încălzit.

Românii înlocuiesc caloriferele cu sobe, de teama facturilor scumpe la gaz

Din ce în ce mai mulți oameni vor să renunțe la încălzirea pe bază de gaze naturale și se întorc la sobe, din cauza scumpirilor din ultima perioadă.

„În această perioadă există cereri mai mari pentru sobe. Şi asta pentru că gazele s-au scumpit şi lumea o să treacă la sobe pe lemne, de teracotă. Din luna mai au început să sune. Anul trecut nu erau căutaţi aşa de mult căutaţi sobarii”, a declarat Nistor Manole, sobar, pentru Observator.

Solicitările vin de peste tot, spune meșterul Manole, chiar dacă zidirea unei sobe ajunge la câteva mii de lei. „Prin programare, da. Îi programăm pentru că nu putem Depinde de sobă. De exemplu, la 7-8 rânduri este 3000 de lei. Ce depăşeşte de 7-8-9 rânduri, ajunge şi la 4000 de lei”, a declarat Nistor Manole, sobar.

„Nu am crezut niciodată că o să fie sobăria asta căutată din nou şi o să facă sobe. Multă lume face sobe din cauza gazului, că este scump. Dai 2000 de lei, ti-ai luat o masină de lemne şi ai toată iarna”, a completat, cu surprindere, meșterul.

Frica de faptul că nu vor avea bani pentru facturi a dus la o creștere semnificativă a vânzărilor de sobe, susține economistul Adrian Negrescu. „Oamenii caută tot felul de soluţii să plătească mai puţin pentru încălzire şi apă caldă la iarnă.

De la lemne, la cărbuni, la soluţii antice, din Evul Mediu. Toţi caută să plătească mai puţin, iar acest lucru se vede în vânzări de godine, de sobe pe lemne sau alte modalităţi de încălzire care de aduc aminte de secolul trecut”, a transmis specialistul.

Citeste si:
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
În București a crescut flota...

Cerere mare pentru lemne de foc, scumpiri de până la 40%

Lemnul de foc s-a scumpit la ocoalele silvice de stat din Arad cu până la 40%, față de anul trecut. Prețul oscilează în funcție de zonă, au transmis reprezentanții Direcției Silvice.

Costul unui metru cub de lemn de foc din esențe tari în zona de deal și de munte este de 280 de lei, dacă este cumpărat direct de la drum, sau 340 de lei, în cazul în care este ridicat din depozit. În această situație, este vorba de o scumpire de 25%.

Conform datelor oficiale, în prezent, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, majoritatea în mediul rural.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.