Scumpirile ne taie din pofte de mult, iar acum și din necesități. Cunoscuta pâine de un leu e acum doi lei, iar litrul de ulei costă, în unele locuri, chiar și 17 lei, combustibilii sunt scumpi, la fel ca energia. Valul majorărilor de preț nu a iertat nicio țară europeană, însă. Iată cât costă alimentele de bază în România, comparativ cu cele din Grecia.

Cât costă coșul de alimente de bază în România, comparativ cu cele din Grecia

Mâncarea devine un lux. Poftele trebuie puse în cui și lista de cumpărături e nevoie să fie bine structurată înainte de a ajunge la supermarket sau în piețe, căci fiecare abatere costă. Alimentele s-au scumpit în ultimul an cu peste 15%, drept pentru care multe produse, chiar dacă sunt de origine autohtonă, au prețuri similare cu cele din alte țări din Europa.

În România, un litru de lapte costă 4,99 de lei, iar o caserolă cu pulpe de pui 19, 74 de lei. În Grecia, o caserolă cu pulpe de pui face 3,65 euro kilogramul, iar un litru de lapte ajunge la 79 de cenți.

Întorcându-ne la noi, coșul minim de cumpărături într-un supermarket costă 50 de lei, în condițiile în care alegem de la raft cele mai ieftine produse din fiecare categorie. Aceleași produse, cumpărate din Grecia, ne scot din buzunar cu 15 lei mai mult. În Vest, în schimb, este mult mai scump, dar diferența față de România este din ce în ce mai mică.

Așadar, dacă ne raportăm la un salariu mediu net, un român poate cumpăra mai multe alimente decât un grec, dar cu mult mai puține față de un italian. Totuși, și salariul e altul. Venitul mediu din Italia este dublu comparativ cu cel din România.

Alimentele s-au scumpit peste tot din cauza costului mare al energiei, amplificat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. În plus, specialiștii prognozează că seceta din această vară va provoca un nou val de scumpiri alimentare.

„Rămâne o componentă importantă pentru Europa care tot va avea impact asupra preţurilor şi anume gazul natural. Gazul natural a atins noi maxime, tot datorită conflictului din Ucraina şi va rămâne extrem de volatil în perioada următoare. Contribuie direct la preţul produselor agricole”, a explicat Adrian Codîrlașu, economist, pentru Observator.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Ce s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadă

În topul scumpirilor se află gazele, prețul aproape dublându-se în ultimul an. Pe listă urmează uleiul, cartofii, făina și mălaiul. Și pentru combustibil plătim cu aproximativ 40% mai mult comparativ cu anul trecut, iar ouăle, zahărul, peștele și lactatele costă mai mult cu circa 15%.


  • gaze + 89%;

  • ulei +49%;

  • cartofi +42%;

  • făină +33%;

  • mălai +32%;

  • ouă +15%;

  • zahăr +15%;

  • carne +15%;

  • lactate +15%.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.