Scumpirile alimentelor îi afectează puternic pe est-europeni, însă oricât de mari ar fi prețurile în toate magazinele din întreaga Europă, tot ca la noi nu sunt. Paradoxal este că, deși unul dintre motivele inflației de la noi este criza din Ucraina, unde, de asemenea, mâncarea te lasă falit, toate sunt mai ieftine acolo decât în România. O spun oamenii care trec granița în țara vecină de câteva ori pe lună și cumpără alimente și cereale.

Peste graniță e mai ieftin: Românii cumpără alimente din Ucraina

Chiar și pâinea este mai ieftină în vreme de război, decât în vreme de pace. Dintotdeauna cei care stau aproape de granița cu Ucraina mergeau la cumpărături în țara vecină, iar unii continuă să o facă și acum.

Prin punctul de trecere a frontierei Siret, în octombrie, în medie, în 24 de ore au intrat în România aproape 3.000 de oameni: 2.5000 de ucraineni, restul fiind români și alte naționalități. Situația este similară și la ieșirea din țara noastră.

Acest lucru înseamnă că, zilnic, pe lângă cei care îi ajută pe refugiați, trec și românii care merg în țara atacată de Rusia pentru a cumpăra strictul necesare ori pentru a aproviziona mica afacere.

Obiceiul de a face cumpărături din Ucraina își are rădăcini de zece ani și nici în vremuri tulburi nu se renunță la el. Oamenii spun că nu se tem și preferă să conducă și o sută de kilometri până la Cernăuți pentru mâncare, în contextul scumpirilor.

„Făină, zahăr, ulei, detergent. Detergentul e mai ieftin decât la noi”, a spus un bărbat pentru Euronews.

„Ei sunt foarte bucuroși să meargă cineva să le mai cumpere un produs, două, să aibă cu ce trăi. Ce e la noi nu vedeți? O pâine zece lei, 13 lei o pâine. Și încă cu războiul și așa și să fie pâinea mai ieftină”, a spus un altul.

În Ucraina, la stomatolog

La Cernăuți nu se simte războiul, de aceea și Vasile Țical merge la un stomatolog acolo, căci în România nu și-ar permite. Este deja la a patra programare. „Aici era discuția de 2.500 - 3.000 sus și jos ca să mi-o facă, iar acolo cu o mie de euro. Va dați seama?”, spune Vasile Țical.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Analist economic: „Vin scumpiri în cascadă”

Românii simt din plin scumpirile alimentare, astfel că, acum, oamenii sunt mult mai atenți la ce și cât cumpără. În pieţe sau la supermarket, prețurile depășesc tot mai mult bugetul românilor. Luna trecută, alimentele s-au scumpit cu 2,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii anunță că vor urma și alte scumpiri la alimente, ca urmare a creșterii facturilor la gaz și energie electrică.

„În următoarea lună nu cred că vor mai fi suportate de către procesatori, dar nu vorbim de creșteri de 25% astea sunt imposibile, dar creșteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând și o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc... Așa, că e imposibil de spus, stabilitate pe piața prețurilor nu mai există de 2-3 săptămâni”, a transmis Sorin Minea, președintele Romalimenta.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

„Urmează efectele de val 2, 3 așa numite. Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creșteri de prețuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar și pensionarii care trăiesc de la o luna la asta cu o pensie minimă”, a explicat Dragoș Cabat, analist economic.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2022 - 06 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.