Vine iarna, iar cele mai mari griji pentru acest sezon vor veni din partea facturilor la gaze și curent. Sfaturi pentru a reduce cheltuielile vin din toate părțile de când au început scumpirile, drept urmare câteva în plus nu strică, mai ales dacă vin de la specialiști. Ei spun că putem economisi 20% dacă folosim corect centrala și aparatele electrocasnice.

Recomandările experților pentru a reduce factura la gaze și curent la iarnă

Specialiștii spun că trebuie să setăm centrala pe 50-55 de grade Celsius, astfel apa va avea o temperatură optimă, de aproape 40 de grade Celsius. Termostatul trebuie setat pe 22-23 de grade Celsius. În această perioadă, marii consumatori de energie electrică sunt electrocasnicele. Așa că frigiderul trebuie deschis rar și puțin, numai când punem sau scoatem mâncarea. Cât despre mașina de spălat, hainele trebuie spălate la temperatura indicată pe țesătură.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), susține că românii care trăiesc la bloc și depind de sistemul centralizat de termoficare vor ajunge să plătească facturi la energie cât salariul minim net pe un an întreg, după regularizările din februarie.

Retail jobs

Închiderea unor sisteme de termoficare din România înseamnă refugierea oamenilor în a se încălzi cu energie electrică. Sunt orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.

„Vom realiza o simulare ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.

La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

Citeste si:
Pene de curent la graniță: Scenariu de blackout în România....
Pene de curent la graniță:...

a) Calculat pentru 12 luni


  • Apartament cu 2 camere – 13.566 lei

  • Apartament cu 3 camere – 17.917 lei

  • Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

b) Calculat doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022 de încălzire electrică și preparare apă caldă


  • Apartament cu 2 camere – 6.528 lei

  • Apartament cu 3 camere – 8.636 lei

  • Apartament cu 4 camere – 10.676 lei

Locatarii blocurilor, care nu au sau vor rămâne fără energie termică, sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care poate însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, transmite Dumitru Chisăliță pe asociatiaenergiainteligenta.ro.

Citeste si:
5 lucruri de care să ții cont când construiești o piscină
5 lucruri de care să ții cont...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.