Într-o locuință eficientă energetic folosești mai puțină energie pentru sarcinile zilnice, economisind energie și bani. Eficiența energetică nu înseamnă doar un consum mai mic de energie, ci și o conștientizare a modului în care este folosită aceasta, unde se pierde și cum o poți folosi într-un mod mai inteligent. Mai jos sunt câteva recomandări pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței tale.

Asigură-te că pereții și acoperișul sunt bine izolate

Dacă acestea sunt bine izolate, se pierde mult mai puțină căldură pe timpul iernii. De asemenea, pătrunde mai puțină căldură vara. Prin urmare, este nevoie de mai puțină energie pentru a încălzi și răci locuința. Alegând să izolezi pereții și acoperișul vei contribui la reducerea facturii la energie.

Înlocuiește sistemul de încălzire cu unul cu o eficiență energetică ridicată

În funcție de cât de vechi este sistemul de încălzire, este posibil să te confrunți cu pierderi de căldură și de energie destul de mari, de aproximativ 35%. Cele mai bune alternative sunt centrala termică eficientă energetic sau termosemineul. Acesta din urmă oferă căldura necesară pentru a încălzi locuința, iar partea de șemineu oferă suficientă energie pentru a preîncălzi apa folosită. Se aseamănă cu o centrală termică, însă folosește mai puțină energie.

Schimbă ferestrele

Dacă ai ferestre vechi prin care se pierde căldura, acum este momentul să le schimbi cu o variantă mai prietenoasă, așa cum este cazul ferestrelor din termopan. Acestea izolează foarte bine și te ajută să crești eficiența energetică a locuinței. Pentru o mai mare eficiență, poți înlocui și ușile din casă cu unele din ramă de termopan.

Îmbunătățește eficiența sistemului de apă

Primul pas este să cobori temperatura apei calde până la aproximativ 49 de grade Celsius. Mai apoi, este indicat să izolezi țevile de apă caldă, pentru a nu se răci atât de repede între momentele în care o folosești.

O altă idee bună pentru a crește eficiența locuinței este să folosești robineți și cap de duș cu flux redus. Astfel, vei folosi mai puțină apă în timpul dușului.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Înlocuiește becurile clasice cu varianta economică

Becurile economice (lampa compactă fluorescentă) consumă cu până la 65% mai puțină energie decât becurile clasice. Un bec economic tipic durează aproximativ 10.000 de ore. Prin comparație, un bec incandescent are o durată de viață de doar 1.000 de ore.

Alege să înlocuiești becurile care sunt pornite cel puțin câteva ore pe zi. Astfel, investiția în becuri economice va fi recuperată mai repede.

Alege aparate electrocasnice eficiente energetic

Inclusiv în cazul electrocasnicelor mari există modele eficiente energetic. Când ești în căutare de combină frigorifică, mașină de spălat rufe sau vase, uită-te pe etichetă pentru a vedea clasa energetică.

În urma schimbărilor apărute în 2021, clasele A+ și A++ etc au fost înlocuite cu un sistem mai simplu notat, de la A la G. Alege electrocasnice mari cu o clasă energetică de minimum C.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Interesează-te de tehnologia smart

Dispozitivele smart îți pot automatiza multe aspecte ale locuinței, de la monitorizarea securității, la electricitate, sisteme de încălzire/răcire etc. Poți chiar folosi un termostat smart pentru a reduce consumul de energie.

De asemenea, un sistem inteligent de încălzire îți permite să stabilești temperatura ambiantă indiferent de unde te afli. Cu alte cuvinte, vei putea porni căldura de la locul de muncă înainte de a ajunge acasă. Astfel, când vei intra pe ușor vei da peste o atmosferă caldă și primitoare.

Alte recomandări pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței includ următoarele acțiuni:


  • Acordă atenție întreținerii aparatului de aer condiționat – curățarea periodică a filtrelor și schimbarea lor conform instrucțiunilor de pe ambalaj reduce consumul de energie cu până la 15%;

    Citeste si:
    Portalul magic 2.2 își deschide larg ușile pentru a trimite toată...
    Portalul magic 2.2 își...

  • Deschide ferestrele – astfel pătrunde aer proaspăt în locuință și nu mai este nevoie să pornești aparatul de aer condiționat. Este o soluție perfectă pentru primăvară, când temperatura este moderată. În plus, va pătrunde lumina naturală, nemaifiind nevoie să folosești iluminatul casnic;


  • Folosește, când ai posibilitatea, cuptorul cu microunde pentru a încălzi mâncarea;


  • Dezgheață congelatorul periodic, pentru a asigura funcționarea eficientă. În plus, este recomandat să umpli congelatorul. Astfel, va opera mai eficient. Totuși, nu îl înghesui, deoarece riști să blochezi fluxul de aer;


  • În sezonul cald, trage storurile, pentru a menține răcoarea în interior. Poți deschide ferestrele dimineața și seara;

    Citeste si:
    Haosul plafonării prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri
    Haosul plafonării prețurilor...

  • Evită să deschizi prea des ușa de la cuptor – fiecare deschidere duce la scăderea temperaturii și poate duce la un consum mai mare de gaz sau electricitate;


  • Scoate din priză electrocasnicele atunci când nu le folosești. De asemenea, scoate din priză încărcătoarele atunci când nu sunt folosite și nu lăsa telefonul la încărcat peste noapte (încărcarea durează, de regulă, două-trei ore);


  • Folosește mașina de spălat rufe și/sau vase seara, pentru a menține locuința răcoroasă în timpul verii; în plus, dacă faci acest lucru, vei preveni și supraîncărcarea rețelei electrice;


  • Stabilește temperatura frigiderului conform recomandărilor producătorului, pentru a evita răcirea excesivă sau pierderile de energie electrică.


O locuință eficientă energetic are mai multe beneficii, printre care un consum mai mic de energie electrică, care duce la un cost mai mic pentru facturi și un pas înainte pentru protejarea mediului. Integrează recomandările de mai sus pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței tale.


Despre autor:


Ultima actualizare: 26 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.