Poftele trebuie puse în cui și lista de cumpărături e nevoie să fie bine structurată înainte de a ajunge la supermarket sau în piețe, căci fiecare abatere costă. Prețul alimentelor de bază continuă să crească în România, iar cel al pâinii e mai mare ca niciodată. Iată cât costă acum o franzelă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pâinea e mai scumpă ca niciodată. Cât a ajuns să coste o franzelă

În unele magazine, preţul la franzelă a sărit deja de 2 lei, iar pentru o pâine mare cu seminţe scoatem din buzunar aproape 10 lei. Doar chiflele au reușit să-și păstreze prețul sub 1 leu. Majorările au fost puse pe seama războiului Rusia - Ucraina, în contextul în care cele două teritorii sunt mari exportatoare de grâu și cereale.

Aceste costuri sunt mai scăzute la pâine în unele state membre ale Uniunii Europene decât în altele. De pildă, în Ungaria, față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul a crescut cu 66%, iar în Lituania cu 33%. La polul opus se află Franța, cu o creștere de numai 8%.

Creșteri de preț în ultimul an

În ultimul an, cartofii și ulteiul s-au scumpit cu aproape 50%, mălaiul, făina și pâinea chiar și cu 30%, iar restul alimentelor de bază costă cu aproape 15%. Majorările de preț vor continua, iar apogeul va fi atins la toamnă, spun fermierii.

Prețuri mai mari au înregistrat și băuturile. De pildă, în cazul magazinelor Kaufland din București, apa plată la 2 litri (bax 6 sticle), marca Borsec, a crescut cu aproape 2 lei, ceea ce înseamnă o creștere de peste 10%. Un alt exemplu este Coca-Cola la 2 litri, preț care s-a majorat cu 18% în rețeaua Auchan, în perioada septembrie 2021 - martie 2022. În aceste cazuri, producătorii de băuturi au transmis că se văd în tarife creșterile de prețuri la energie electrică și carburanți.

Ce s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadă

În topul scumpirilor se află gazele, prețul aproape dublându-se în ultimul an. Pe listă urmează uleiul, cartofii, făina și mălaiul. Și pentru combustibil plătim cu aproximativ 40% mai mult comparativ cu anul trecut, iar ouăle, zahărul, peștele și lactatele costă mai mult cu circa 15%.

Citeste si:
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
În București a crescut flota...

  • gaze + 89%;

  • ulei +49%;

  • cartofi +42%;

  • făină +33%;

  • mălai +32%;

  • ouă +15%;

  • zahăr +15%;

  • carne +15%;

  • lactate +15%.

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.