Lăsând deoparte grija întârzierilor și a condițiilor de mediu din multe trenuri, responsabilii de la Căile Ferate Române (CFR) au scumpit cu 20%, de azi, 1 iulie, biletele. Iată cât vom plăti în plus pentru o călătorie, dar și motivarea autorităților pentru majorare.

Bilete de tren mai scumpe cu 20% de azi, 1 iulie. Motivarea autorităților

Biletele de tren se scumpesc cu 20% de azi, atât la trenurile de stat, cât și la cele private. La rutele scurte vor fi câțiva lei în plus, însă la cele lungi majorarea va fi chiar și peste 20 de lei. Nu se vor schimba însă și condițiile sau vitezele. De exemplu, joi, trenul care circulă spre mare a avut întârzieri, în Gara de Nord, de mai bine de o oră.

Dacă până acum călătorii plăteau 59,6 lei pentru un bilet la clasa a II-a, pe ruta București-Constanța, de astăzi vor scoate din buzunar 72 de lei. Pentru clasa I, creșterea va fi de la 88 de lei la 105 lei.

Pentru rute mai lungi, majorarea va fi mai consistentă. De pildă, pe un drum de la București către Arad, la clasa a II-a, vom da 120 de lei, de la 100 de lei. La clasa I, prețul s-a modificat de la 154 de lei la 174 de lei. Pentru o deplasare la Cluj-Napoca, la clasa a II-a, costul ajunge la 108 lei de la 90, iar la clasa I atinge prețul de 168 de lei de la 140 de lei.

Pe o rută București - Brașov, acum vom da 60 de lei, în loc de 50 de lei, la clasa a II-a, și 84 de lei, de la 70 de lei, pentru clasa I. Autoritățile au motivat scumpirile prin faptul că de nouă ani nu s-a modificat prețul biletului pentru tren și acum este nevoie de bani pentru infrastructură.

Comunicat CFR Călători

„CFR Călători informează că, începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători. Măsura vine în sprijinul redresării şi echilibrării activităţii economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc. Ultima ajustare de tarife la călătoria pe calea ferată, aplicabilă tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, a fost în anul 2013”, a transmis compania de transport feroviar.

Citeste si:
CFR Infrastructură anunță că traseul feroviar revine în România,...
CFR Infrastructură anunță că...

„Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent sunt valabile în continuare şi după aplicarea prevederilor OMT, menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de până la 50% din tariful integral la abonamentele destinate navetiştilor, a reducerii 50% la abonamentele şi biletele pentru studenţi, a gratuităţii la abonamentele şi biletele pentru elevi.

De asemenea se vor menţine şi ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu: 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, din aplicaţia disponibilă pe telefon, de la automatele de vânzare bilete din staţii), de până la 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea cu anticipaţie de peste 10 zile, de 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors, etc.”, a mai precizat compania.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.