Birocratia, monopolurile si coruptia generalizata continua sa actioneze ca o bariera pentru investitiile straine in Republica Moldova, in ciuda unor exemple de succes, precum Publika TV,care,alaturi de televiziunea rivala Jurnal TV,au transformat media de la Chisinau, scrie vineri Financial Times.

In plus, investitorii sunt constienti ca noua deschidere a Moldovei nu este batuta in cuie. Comunistii ar putea recastiga puterea spre sfarsitul acestui an, afirma Financial Times.

La un an de cand protestatarii au devastat Parlamentul moldovean, provocand noi alegeri care i-au indepartat pe comunisti de la putere, cea mai saraca tara a Europei se afla in mijlocul unei schimbari profunde, desi dureroase, relateaza trimisul cotidianului britanic la Chisinau, Chris Bryant.

Intr-un birou de stiri desprins din era spatiala, jurnalistii se strang sub lumina rosie si albastra a neoanelor pregatind relatari pentru unul dintre noile canale de stiri ale tarii. De cand coalitia prooccidentala Alianta pentru Integrare Europeana a venit la putere, in septembrie anul trecut, Publika TV si rivala ei, Jurnal TV, au transformat lumea stirilor "serioase", aflate sub un strict control. Cand premierul Vlad Filat a aparut la Publika, luna trecuta, un telespectator l-a intrebat cat l-a costat costumul pe care il purta si cine a platit pentru el - o intrebare care altadata ar fi fost o impertinenta de neconceput, arata Financial Times.

Luandu-si angajamentul de a intreprinde reforme economice, judiciare si in domeniul presei, noul guvern al Moldovei a primit un sprijin puternic din partea donatorilor internationali. In martie, la Bruxelles, Uniunea Europeana, FMI, Banca Mondiala si mai multe tari individuale au promis imprumuturi si finantari in valoare de 2,6 miliarde de dolari. Intre timp, discutiile despre liberalizarea vizelor si a comertului au ca scop sa apropie si mai mult Moldova de obiectivul ei ca intr-o zi sa faca parte din UE, scrie Financial Times.

"Moldova a primit un mesaj foarte clar la Bruxelles: esti pe calea cea buna si suntem aici sa te sprijinim", comenteaza Melanie Marlett, managerul de tara pentru Moldova de la Banca Mondiala.

Insa, in timp ce peste ocean guvernul primeste laude pentru reformele sale structurale si eforturile de a stabiliza finantele publice in cadrul unui program FMI in valoare de 574 milioane de dolari, acasa longevitatea sa este amenintata de crize politice. Opozitia comunista a blocat in mod repetat incercarile de a alege un nou presedinte. E aproape sigur ca noi alegeri parlamentare vor avea loc pana la sfarsitul anului. Scrutinul ar putea fi incomod pentru guvernul prooccidental, pentru ca moldovenii obisnuiti inca nu au simtit beneficiile reformelor si ale redresarii economice, scrie cotidianul financiar britanic.

Citeste si:
Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun: De sute de ani se...
Tradiții și obiceiuri în Ajun...

"Lucrurile s-au imbunatatit un pic de cand au schimbat guvernul - exista mai mult respect pentru drepturile omului si libertatea presei. Dar situatia economica nu s-a schimbat mult, este inca dificila pentru tineri", a declarat un avocat care a participat la protestele de anul trecut.

"Sunt constient de faptul ca asteptarile oamenilor erau foarte mari si inteleg ca multi oameni sunt nemultumiti de viteza cu care ne miscam acum", a declarat premierul Vlad Filat pentru Financial Times.

In ciuda unor investitii foarte vizibile, precum Publika, birocratia, monopolurile si coruptia larg raspandita continua sa actioneze ca o bariera pentru investitiile straine, conchide Financial Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.