Principalele masuri pe care presenditele francez, Nicolas Sarkozy, vrea sa le ia pentru a salva sistemul de pensii al Frantei vor nemultumi cu siguranta populatia. Acesta intentioneaza sa majoreze varsta minima de pensionare si sa nu acorde o pensie completa celor ce nu au minimum 41 de ani de munca.

Sistemul francez de pensii a fost grav lovit de criza economica. Si cum niciun lucru rau nu vine niciodata de unul singur, imbatranirea populatiei Frantei, problema cu care se confrunta multe state europene, a agravat si mai mult situatia. Din aceste cauze, presedintele francez impreuna cu guvernantii de dreapta doresc ridicarea varstei minime de pensionare si introducerea unei perioade minima de cotizare la fondul de pensii de 41 de ani, scrie Cotidianul.ro.

Varsta minima de pensionare din Franta este in prezent de 60 de ani, in timp ce in multe state ale Uniunii Europene, cea mai mica varsta la care se poate iesi la pensie este de 67 chiar 68 de ani (in Marea Britanie). Daca aceasta masura pare legitima, celalta este extrem de controversata deoarece ii poate dezavantaja pe angajatii studii superioare in fata celor cu minima calificare, care intra la o varsta mai frageda in campul muncii si implicit au o perioada de cotizare la fondul de pensii mai mare.

Avand in vedere ca sistemul de pensii francez va ajunge in cursul lui 2010 la un deficit de 10,7 miliarde de euro, adica aproape jumatate din totalul deficitului acestei tari (25 miliarde de euro sau 8,2% din PIB), o reforma a acestuia poate fi considerata ca o gura de aer proaspat pentru economia Frantei.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.