In piata de birouri, ultimul an a adus chirii in scadere si o rata de neocupare in crestere, companiile putand acum sa isi aleaga un spatiu mai bun, in conditii financiare rezonabile.
Horatiu Florescu, presedintele companiei The Advisers/Knight Frank, a explicat care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie sa tina cont o companie atunci cand isi relocheaza activitatea. Iata care sunt aceste lucruri "de stiut":

  • Cum se masoara spatiul. O componenta importanta in alegerea unei cladiri pentru un chirias ar trebui sa fie cum se masoara spatiul, cat si ce spatii comune se platesc in proiectele care se compara, rolul agentului fiind acela de a-si sfatui clientul cu privire la toate aceste aspecte. „Orice companie trebuie sa se uite la cum se masoara spatiul si, mai ales, la cat de eficienta este cladirea respectiva. Nu conteaza neaparat chiria pe metru patrat, ci numarul de oameni care pot lucra in acel spatiu, cat platesti pentru acei oameni”, afirma Florescu.
  • Ce mai plateste pe langa chirie. Pe langa chiria lunara, o companie mai plateste si costul serviciilor, in care sunt incluse serviciile de paza, curatenie si receptie. Aceste costuri lunare sunt estimate la inceputul anului de catre proprietar, variaza intre 3,5 si 5 euro/mp/luna pentru cladirile de clasa A din Bucuresti, iar, la sfarsitul anului, cand proprietarul prezinta cheltuielile exacte, se poate face o recalculare. „Fiind un serviciu la cost, nu este negociabil, asa cum este chiria. In functie de suprafata folosita, sunt anumite servicii care pot fi influentate de chirias, cum ar fi costul pazei, al curateniei sau al receptiei”, a precizat presedintele companiei The Advisers/Knight Frank.

Mai multe detalii despre lucrurile pe care trebuie sa le stie o companie cand isi schimba sediul cititi pe Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.