Din ce in ce mai multe locuinte constituite ca garantii la credite sunt scoase la vanzare. Din lipsa de cumparatori, pretul ajunge si la jumatate din valoarea initiala.

„Fata de anul trecut, numarul dosarelor de executare silita a crescut in medie nationala cu circa 70%. In noiembrie fata de octombrie, cresterea este de circa 12%”, a declarat pentru Cotidianul Iulian Urban, seful unei importante companii specializate pe recuperare de creante. In cifre absolute, aceasta inseamna ca, pana la finele lunii noiembrie, fusesera scoase la vanzare aproximativ 6.000 de locuinte folosite pentru garantarea unui credit bancar.

Daca tendinta de crestere a numarului de executari silite a fost anticipata de companiile de specialitate inca de la inceputul acestui an, noutatea absoluta adusa de criza financiara consta in faptul ca bancile nu prea mai reusesc sa vanda aceste bunuri sau, daca reusesc, obtin un pret semnificativ mai mic decat cel fixat initial.

“Este adevarat faptul ca numarul dosarelor de executare silita inaintate executorilor judecatoresti a crescut, insa, in egala masura, a scazut numarul executarilor silite finalizate prin vanzarea bunurilor la licitatie publica intrucat, in acest domeniu, criza financiara si lipsa de lichiditate din piata se resimt acut si duc la scaderea continua a numarului de persoane care se prezinta si sunt interesate de aceste executari silite si de bunurile scoase la vanzare, intrucat asteapta o scadere a valorii lor sau chiar oportunitatea de a le cumpara pe mai nimic”, spune Urban.

Pretul de adjudecare este, de multe ori, chiar la jumatatea valorii fixate la inceputul procesului de executare silita. “Pretul de vanzare cerut de creditori este guvernat nu de valoarea inscrisa in contract, ci de cererea si oferta din piata. Este adevarat ca executorii judecatoresti incep licitatiile de la valoarea garantiei inscrisa in contract, insa o fac doar formal intrucat, in realitate, deja, valoarea garantiilor a scazut cu pana la 50 % din valoarea lor initiala, astfel incat sunt cazuri in care creditorii nu isi acopera nici macar debitul principal neachitat, fara sa mai luam in calcul dobanzile, penalitatile sau cheltuielile de executare silita”, explica seful Urban si Asociatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.