Ministerul de Finante propune taierea contributiilor la Pilonul II de pensii private obligatorii de la 2, 5% la 0,5%. Cu alte cuvinte, o nationalizare "mascata" a fondurilor de pensii private, adica o trecere la stat a contributiilor romanilor.

Daca propunerea va fi adoptata de executiv, consecintele vor fi extrem de grave atat pentru economia tarii, care nu va mai prezenta deloc credibilitate in fata investitorilor straini, dar si pentru participantii din prezent la sistem, ale caror venituri de la pensionare vor fi reduse dramatic.

Ce este Pilonul II de pensii?

Pilonul II cuprinde pensiile private obligatorii, ce vizeaza doar persoanele pana in 35 de ani, si optionale, pentru cei cu varsta intre 35 si 45 de ani. Un procent de 2% din cei 9,5%, care acum merge catre pensiile de stat, este redirectioanat catre un fond de pensii private la alegere. Acest nivel al contributiei va creste cu 0,5% pe an pana va ajnge la 6%, restul de 3,5% fiind platit in continuare catre pensia de stat.

Banii redirectionati catre fondul de pensii private vor fi investiti, valoarea contului evoluand in functie de randamentul investitiilor efectuate, statul stabilind o rata minima de rentabilitate, riscul plasamentelor fiind lasat la latitudinea administratorilor de fond.

Ce inseamna scaderea contributiilor pentru pilonul II?

Inca de la startul sistemului de pensii private obligatorii industria locala incepea activitatea cu un mare dezavantaj, o contributie a carui nivel era si ramane cel mai mic dintre tarile care au implementat modelul multipilon de pensii private propus de Banca Mondiala, scrie Wall-Street. Un nivel mic al contributiei din venitul brut al contribuabilului la sistem se reflecta intr-o pensie mica la sfarsitul perioadei de cotizare. Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a atras atentia asupra acestui aspect atat la startul sistemului, cat si ulterior, in repetate randuri.

Ce solutii exista pentru sprijinirea pilonului de pensii private obligatorii?

Adrian Allott , senior consultant in cadrul Milliman, a explicat ca singura modalitate de a avea o pensie decenta este sa economisim. In acest sens , el a explicat ca ar trebui, de exemplu, incheiat un acord tiparit prin care 1% din cresterile salariale negociate pe an sa fie “sacrificat” in vederea unei cresteri a nivelului contributiei pe pilonul II.

Citeste si:
Schimbare importantă la Pilonul II de pensii. Milioane de oameni...
Schimbare importantă la...

„Sistemul de pensii private nu este pe agenda politicienilor si nu am fost invitati la discutii de catre executiv, in vederea gasirii de solutii. Daca nu se doreste dezvoltarea mai puternica a pensiilor private, macar sa nu stricam ce s-a construit pana in prezent. Nu trebuie nationalizate pensiile private!”, a concluzionat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

Citeste integral despre pozitia guvernului referitoare la nationalizarea pilonului II de pensii private pe wall-street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.