A fost făcută o schimbare importantă la Pilonul II de pensii. Opt milioane de oameni sunt afectați de ultima modificare. În caz de deces, moștenitorii primesc integral banii acumulaţi în cont, în termen de 10 zile. Până acum, sumele erau încasate doar la pensionarea urmaşilor.

Schimbare la Pilonul II de pensii

Aproape 8 milioane de români contribuie la Pilonul II. În caz de deces înainte de vârsta pensionării, banii pot fi moşteniţi. Până acum, succesorii salariați nu puteau încasa imediat sumele, ci numai atunci când ieșeau la pensie. În prezent, odată cu schimbările din lege, beneficiarii pot primi toți banii cuveniți în 10 zile de la data cererii.

Pot opta, însă, şi pentru plăţi eşalonate pe o perioadă de cel mult 5 ani sau pentru mutarea banilor în propriul cont de Pilon II. Pentru moștenitorii care nu sunt participanți la fondul de pensii nu există nicio schimbare. Ei primesc banii imediat, cum era și până acum.

Dacă un cont de pensie privată nu are urmaşi, activele sunt încasate de fondurile de pensii administrate privat. De când există sistemul, 80.000 de participanți sau moștenitori au retras aproximativ un miliard de lei din Pilonul II.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Ianuarie 2023 - 06 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.