Presedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a semnat la Bucuresti un memorandum de intentie privind analiza tehnico-economica a posibilitatii ca gazoductul South Stream sa strabata teritoriul Romaniei.

Presedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a semnat, miecuri, la Bucuresti, un memorandum de intentie privind analiza tehnico-economica a posibilitatii ca gazoductul South Stream sa teritoriului Romaniei.

"In urma discutiilor de astazi, am semnat un memorandum de intentie care prevede o analiza tehnico-economica ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. Acest proiect se realizeaza, Gazprom a efectuat deja prospectiunile in Marea Neagra si a elaborat studiul de fezabilitate, a facut studiul tarilor de tranzit si pregateste concluziile pentru studiul tehnico-economic pentru intregul proiect. Acum suntem in stadiul in care putem sa ne gandim la optimizarea proiectului, lucru discutat cu colegii romani. Constructia va incepe in 2013, iar primele livrari vor avea loc in 2015", a declarat la Bucuresti, presedintele grupului rus, Alexei Miller, conform MEDIAFAX.

Miller a discutat miercuri, la Bucuresti, cu premierul Emil Boc despre proiectul South Stream de transport al gazelor naturale dezvoltat de compania rusa, dupa ce s-a intalnit cu oficiali ai Ministerului Economiei.

Seful Gazprom a precizat ca principala tema a intalnirilor de la Bucuresti a fost proiectul South Stream.


"In prezent, chiar am depasit perioadele din grafic, lucram in devans, iar in privinta termenului de realizare nu avem nicio indoiala ca va fi realizat la timp. Nu exista si nici nu vor fi probleme de finantare. Noi dispunem de toate resursele financiare. Capacitatea proiectata este de 63 miliarde metri cubi, iar pietele tinta sunt tarile din Europa de Est, de Sud si Centrala. (...) In cazul unei decizii pozitive la nivel guvernamental va fi semnat un acord guvernamental intre Rusia si Romania", a continuat Miller.
Citeste si:
România va oferi gaz Republicii Moldova. Ciucă: „Cinci milioane de...
România va oferi gaz...

El a adaugat ca South Stream nu concureaza cu alte proiecte privind constructia de gazoducte din regiune.

"Am trecut la optimizarea traseului South Stream. Acesta nu este concurentul unor alte proiecte deoarece scopul sau este diversificarea traseelor conductelor de gaze care merg catre Europa. Scopul altor proiecte este diversificarea bazei de resurse. Gazul nostru deja a fost vandut in baza unor contracte pe termen lung. As dori sa sublinbiez aspecte ale discutiilor de astazi. In urma activitatii la nivel corporatist, daca vom obtine o concluzie pozivita, informatia va fi prezentata guvernelor Rusiei si Romaniei", a pus Miller.

El a adaugat ca in cadrul discutiilor cu premierul Emil Boc si cu ministrul Economiei Ion Ariton au fost atinse si subiecte precum energia electrica, petrolul si importul direct de gaze din Rusia.

Citeste si:
Directorul Gazprom: South Stream este un proiect INCHIS
Directorul Gazprom: South...

"Am discutat si alte directii ale colaborarii cu Romania. Am convenit ca in viitorul apropiat sa fie semnat un document privind electricitatea si am convenit sa lucram la nivel de experti in domeniul petrolului si al produselor petroliere. Am atins si tema importului direct de gaze, dar nu a fost tema discutiilor noastre", a precizat Miller.

El a mai pus ca este convins ca in cel mai scurt timp va avea loc urmatoarea intalnire cu oficiali romani, cel mai probabil la Moscova. Videanu s-a intalnit, in iunie, la Moscova, cu reprezentanti ai Gazprom, pentru a discuta eventuale colaborari in domeniul energetic. Oficialul roman a declarat la momentul respectiv ca analiza subiectului South Stream ar urma sa aiba loc in toamna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.