Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România va putea alimenta Republica Moldova cu cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi.

România va asigura Republica Moldova cu 5 milioane de metri cubi pe zi

Ciucă spune că în urma unei discuții cu premierul Gavriliță, Republica Moldova ar avea nevoie de 150 de milioane de metri cubi de gaz. Premierul spune că România ar putea să asigure Moldova cu o cantitate de gaz, însă nu este sigur că anume cu cea de care au nevoie.

"Au nevoie (cei din Republica Moldova - n.r.), atunci când am discutat cu premierul Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (...) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă", a afirmat Ciucă.

România ar putea asigura Republica Moldova cu 5 milioane de metri cubi de gaz zilnic. Țara vecină ar putea rămâne în plin sezon de iarnă fără gaz deoarece s-ar putea ca Gazprom să oprească alimentarea cu gaze.

"Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni - Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult.

Furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova, Societatea pe Acțiuni Energocom, poate achiziționa sau vinde gaze naturale pe piața din România, după ce a obținut licență de la ANRE. Anunțul despre licență a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

,,Începem săptămâna cu știri bune din domeniul energetic. S.A. Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra/vinde gaze naturale pe piața din România”,a menționat Spînu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Octombrie 2022 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.