Preturile de consum au crescut in septembrie cu 0,56% fata de august, iar inflatia anuala a urcat de la 7,58% la 7,77%, un nou maxim al ultimilor doi ani, in conditiile scumpirii semnificative a painii, legumelor, uleiului, oualelor, transportului prin CFR si combustibililor, potrivit INS.

UPDATE: Cresterea preturilor la produsele agroalimentare este nejustificata si artificiala, iar procesatorii si cei care comercializeaza alimente absorb profiturile din sistem, in defavoarea producatorilor de materii prime si a consumatorilor, considera ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, citat de MEDIAFAX.

"Ministrul Valeriu Tabara nu este de acord si nu va promova niciodata o politica de crestere a preturilor produselor agro-alimentare care, in acest moment, este nejustificata. Astfel, atat ministrul agriculturii, cat si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu sustin punctul de vedere al celor care arunca vina pe producatorul agricol roman, fie el mic sau mare. Chiar in contextul in care pretul la materia prima a crescut, exista suficiente rezerve in costuri, de la procesator pana la raft, care sa nu modifice preturile de vanzare catre consumatori", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii.

Multe din disfunctionalitatile pietei ii defavorizeaza, in principal, pe producatorii agricoli de materie prima si pe consumatorul, in timp ce procesatorii si cei care comercializeaza produse agroalimentare absorb profiturile din sistem, se spune in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, discrepantele care apar in privinta preturilor produselor agroalimentare sunt date si de fractionarea sistemului agroalimentar romanesc, unde exista o "ruptura aproape totala" intre procesatori si producatori.

Totodata, reprezentantii MADR afirma ca nu subventiile sunt cele care creeaza disfunctionalitati legate de preturi, ci modul in care se speculeaza cu produsele agroalimentare, lucru pe care nu il fac producatorii romani din sectorul vegetal sau animal.

"Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, nu va accepta niciodata ca asupra producatorilor romani de materie prima, fie ca este vorba de sectorul vegetal sau de cel animal, sa se exercite un santaj legat de preluarea productiei. In concluzie, consideram ca, in acest moment, cresterea preturilor la produsele agroalimentare este nejustificata si artificiala", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Tabara a declarat, sambata, la Vaslui, ca a exagerat in ceea ce priveste cresterea preturilor anuntata de el la inceputul saptamanii trecute la produsele alimentare, respectiv de 8-10%.

  • Preturile de consum au crescut usor in august, cu 0,23%, fata de iulie, inflatia anuala atingand cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, de 7,58%. Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in august 2008, cand preturile au raportat o crestere anuala de 8,02%, scrie MEDIAFAX.

Datele privind inflatia in luna septembrie au depasit media estimarilor membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, care s-au situat la 0,4% in ceea ce priveste rata lunara si 7,6% pentru inflatia anuala.
Cifrele indicate de analisti au variat intre 0,2% si 0,7% in ceea ce priveste inflatia lunara si intre 7,3% si 7,9% pentru rata anuala.
Citeste si:
Prețuri noul Volkswagen Tiguan în România: start de la 33.300 de euro
Prețuri noul Volkswagen...

Comparativ cu luna decembrie, indicele preturilor de consum s-a situat in septembrie la 106,25. Astfel, in primele noua luni marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,87%, cele nealimentare cu 8,44%, iar tarifele serviciilor au avansat cu 5,47%.

Pe componente, preturile au crescut cu 0,82% la marfurile alimentare si cu 0,34% pentru marfurile nealimentare, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,62%.

In categoria marfurilor alimentare, cresteri de peste un punct procentual ale preturilor au fost inregistrate la "paine, produse de franzelarie si specialitati" (1,02%), "legume si conserve de legume" (3,67%), "ulei, slanina, grasimi" (3,95%), "branza - total" (1,24%) si "oua" (5,89%). Scumpiri semnificative ale subcategoriilor au fost raportate de cartofi (7,42%), ulei comestibil (4,66%) si mierea de albine (1,15%).

Citeste si:
Prețuri noua Honda e:Ny1 în România: electrica, start de la 51.500...
Prețuri noua Honda e:Ny1 în...

  • Ce preturi au scazut?

La polul opus, scaderi de peste un punct procentual au fost inregistrate la fructe si conserve din fructe, care s-au ieftinit cu 1,96%.

Pe segmentul servicii, modificari mai importante ale preturilor au avut loc la preturile pentru apa, canal si salubritate (1,89%), dar si pentru transportul urban (1,19%) si cel prin CFR (2,93%).

In categoria marfurilor nealimentare au avut loc putine modificari de preturi semnificative, respectiv numai la carti, ziare, reviste (1,15%) si combustibili (1,39%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.