Masa de Crăciun ar putea fi mai scumpă în 2023, după ce, pe final de an, vom avea parte de creșteri de prețuri cu cel puțin 20%, din cauza inflației.

Aștăzi așteptăm date cu privire la inflație. Vom afla ce scumpiri am avut în noiembrie 2023. Analiștii economici prognozează ca inflația să fie în scădere, iar surse guvernamentale susțin că pe noiembrie vom avea o inflație de sub 7%, în contextul în care, în octombrie, inflația a fost de 8,1%.

În luna octombrie, de altfel, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 9%. Astfel, noi, la raft, am văzut creșteri de prețuri mult mai mari, de până la 20%. Analiștii din industria alimentară spun că masa de Crăciun din 2023 va fi mult mai scumpă comparativ cu cea de anul trecut. Vom avea parte de creșteri de prețuri, cu cel puțin 20%.

Pe final de an, Banca Națională a României (BNR) se așteaptă la o creștere a inflației de 7,5%. În plus, este foarte probabil ca inflația să crească din nou, la începutul anului 2024, pe fondul pachetului de taxe și impozite, care a fost adoptat de către Guvern. Tocmai la final de 2024 vom putea avea o inflație de sub 5%.

Ce prevede pachetul de măsuri fiscale

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare prevede impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 de euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit de minimum 1% pe cifra de afaceri, iar băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 de lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.

Totodată, actul normativ prevede reducerea numărului total de funcții de conducere, condiționează acordarea voucherelor de vacanță de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.

De asemenea, se majorează acciza la alcool și tutun, crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr TVA-ul crește de la 9% la 19%.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

Totodată, Executivul a hotărât să introducă o taxă de 0,3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro și mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Taxa se va aplica pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Decembrie 2023 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.