Expansiunea convergenta a creditelor si valoarea mai mica a imprumuturilor in moneda straina a avantajat Polonia in fata crizei, in timp ce in Romania expansiunea creditelor s-a realizat excesiv si cu un risc ridicat, iar efectele scaderii economice s-au resimtit puternic, potrivit raportului Bancii Mondiale Turmoil at Twenty (Furtuna dupa 20 de ani).

Studiul care descrie impactul crizei financiare asupra Europei de Est si fostelor tari membre ale Uniunii Sovietice indica faptul ca tarile cu economii emergente si in curs de dezvoltare vor experimenta cea mai puternica comprimare.

Aceasta contractie este cauzata partial de integrarea profunda a regiunii in economia globala, in numeroase domenii, cum ar fi cel comercial, financiar si cel legat de migratia fortelor de munca”, a afirmat Juan Zalduendo, economist-sef al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala (EAC) si co-autor al studiului.

Zalduendo a explicat ca actuala criza a lovit tarile integrate financiar prin doua canale:

  • In primul rand, aparitia reducerii globale a efectului de parghie, declansata in principal de problemele din pietele financiare ale tarilor de origine, care impreuna cu relaxarea cresterii din domeniul imobiliar in unele state, au redus disponibilitatea creditorilor de a finanta deficitele de cont curent.
  • Totodata, criza a fost determinata si de un declin al exporturilor catre Europa de Vest din cauza ca recesiunea a avut un impact negativ asupra randamentului si ocuparii fortei de munca in economii deschise mai mici, precum Republicile Ceha si Slovaca, Estonia si Ungaria, in care aceste venituri se ridicau la 70-80% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2008.

Mai multe detalii despre de ce criza a lovit mai tare economia Romaniei decat cea a Poloniei cititi pe Wall-Street.ro.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.