Business 11 Mai 2009 17:18
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat vineri ca rezolutia Legislativului german prin care se cere sistarea fondurilor UE pentru Romania este o decizie interna pentru a transmite mesajul ca Germania, aflata in criza, nu mai da bani "amaratilor".
"Aceasta rezolutie a fost data doar pentru electoratul german. Germania e in criza, iar decizia Parlamentului e un gest politic de a arata electoratului german ca Germania nu vrea sa dea alti bani amaratilor. E o decizie extrem de incorecta pentru ca si noi cotizam la bugetul UE, si asa cum alte tari au dreptul sa beneficieze de fonduri europene, si noi avem dreptul", a sustinut ministrul.

Parlamentarii germani cer sistarea fondurilor UE pentru Romania

Victor Ponta a mai afirmat ca, daca tai fondurile UE, situatia din justitie nu se va imbunatati. "Daca iei bani de la infrastructura si agricultura, n-ai cum sa faci o justitie mai buna, eventual o sa iei bani de la justitie si sa dai la agricultura si infrastructura. E adevarat, justitia din Romania merge prost si o stie mai bine ca Parlamentul german orice cetatean roman. Dar taierea fondurilor nu are nimic de-a face cu reformarea justitiei. E ca si cum merge prost motorul si, in loc sa-l repari, tai cauciucurile", a conchis liderul PSD.

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, senatorul PSD Toni Grebla, a declarat, pentru NewsIn, ca solicitarea de sistare a alocarii fondurilor europene pentru Romania din partea Parlamentului german a fost cauzata de "o slaba informare cu privire la situatia justitiei din Romania" si "probabil un interes". "Nu trebuie sa ne speriem de astfel de lucruri", a mai spus senatorul.

Predoiu: Este o pozitie care confirma faptul ca asupra CE exista presiuni din partea statelor membre

"Este o pozitie care confirma faptul ca asupra CE exista presiuni din partea statelor membre pentru o atitudine mult mai exigenta decat a avut-o in ultimii ani", a declarat ministrul Justitiei, referindu-se la decizia parlamentarilor germani de a cere sistarea fondurilor UE pentru Romania.

Catalin Predoiu mai spune ca problema "trebuie privita in contextul mecanismului de cooperare cu Comisia Europeana. Acest mecanism a stat la baza integrarii Romaniei in UE. A fost o conditie. Fiecare obiectiv de referinta este legat de o anumita institutie si fiecare dintre aceste institutii are anumite atributii specifice si obiective de atins".

Ministrul considera ca principala sarcina a institutiei pe care o conduce este aceea de a elabora un cadru legislativ adecvat. "Din punctul acesta de vedere, cred ca lucrurile au avansat", a mentionat Predoiu la Realitatea TV.

Eurodeputata Renate Weber pune pe seama campaniei electorale reactia Parlamentului german

Europarlamentarul PNL Renate Weber a interpretat rezolutia Budenstagului in cheia intrarii in campanie electorala, motiv pentru care "s-a gasit un tap ispasitor" pentru problemele pe care autoritatile germane le au de rezolvat din cauza crizei.

"Este mai degraba o masura campanie electorala. Este pana la urma campanie electorala si in Germania si rezolutia trebuie citita in aceasta cheie", a comentat Weber.

Potrivit europarlamentarului PNL, Germania este o tara afectata de criza, astfel ca "recurge la formula tapului ispasitor" din cauza lipsei unui raspuns punctual la problemele generate de criza economica mondiala.

Renate Weber a precizat ca, din informatiile sale, la nivelul PE nu exista o atitudine precum cea a Germaniei fata de Romania si a considerat ca oricum pozitia Bundestagului este neintemeiata.

Pedelistul Valeriu Stoica e ingrijorat de perceptia Bundestagului cu privire la situatia justitiei din Romania

Liderul PDL, Valeriu Stoica, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la rezolutia Parlamentului german si a subliniat importanta adoptarii Codurilor, criticand totodata ideea reducerii veniturilor magistratilor.

Vicepresedintele democrat-liberal a avertizat, intr-o declaratie pentru NewsIn, ca daca Romania nu isi va consolida justitia in perioada urmatoare, exista riscul pierderii privilegiilor din partea UE. In plus, Stoica a apreciat ca o reducere a salariilor, sporurilor sau pensiilor magistratilor, varianta discutata in mediul politic in ultima vreme, ar avea ca efect cresterea ineficientei justitiei.

"Este ingrijorator ca la nivel european exista aceasta perceptie cu privire la situatia justitiei din Romania. Daca in perioada urmatoare nu va fi consolidata independenta justitiei, riscul este ca binefacerile pe care Romania ar trebui sa le aiba din partea UE sa fie puse sub semnul intrebarii sau chiar sistate. Adoptarea codurilor este o urgenta, in plus este nevoie de consolidarea statutului magistratilor. Sunt ingrijorat de zvonurile privind reducerea salariilor magistratilor. Este foarte proasta ideea reducerea salariilor sau sporurilor acestora, sau a pensiilor lor" a declarat Valeriu Stoica. Democrat-liberalul a explicat ca astfel de masuri ar determina un nou exod al oamenilor din magistratura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.