Proiecte de 4 miliarde de euro sunt pe cale sa prinda viata in Romania. Potentialul tarii este de 14.000 MW, cat 20 de reactoare nucleare, iar statul a dat deja avize pentru 2.500. Investitorilor li se pun insa bete in roate.

Daca timp de 20 de ani, timpul scurs de la Revolutie, generarea de electricitate din Romania inseamna exclusiv termocentrale si hidrocentrale, cu exceptia notabila a celor doua reactoare nucleare, incepute pe vremea lui Ceausescu si, cu chiu, cu vai, terminate, in ultimele luni Romania a devenit interesanta pentru energia eoliana. Fiind, alaturi de cea solara, cea mai curata forma de energie care sa poata fi si exploatata comercial, energia vantului a atras unele dintre cele mai mari companii europene. Interesul este maxim pentru ca, cel putin la bataia vantului, se pare ca suntem o tara binecuvantata: potrivit calculelor facute de companiile in domeniu, potentialul comercial al energiei eoliene este de 14.000 MW, echivalentul a 20 de reactoare nucleare de tipul celor de la Cernavoda.

Conform ultimelor date, cererile inaintate de companii autoritatilor statului si companiei nationale de transport al energiei Transelectrica depasesc chiar si acest potential, ridicandu-se la 17.000 MW, ceea ce reprezinta, la modul grosier, cam dublul capacitatii necesare pentru acoperirea consumului actual al Romaniei.

Chiar asa de tare si, mai ales, de profitabil sa bata vantul in Romania? Analistii de la Erste Group au spus ca avem cel mai mare potential in domeniu din sud-estul Europei. Principala regiune a tarii este Dobrogea, acolo unde s-au concentrat de fapt si primii, si cei mai mari jucatori de pe aceasta piata in devenire - sud-estul Dobrogei este cea de-a doua zona din Europa din punctul de vedere al potentialului eolian. Dupa Dobrogea, investitorii s-au uitat si la sudul Moldovei, Vrancea si Galatiul fiind ultimele zone spre care s-au indreptat companiile energetice. Referitor la ultimul judet, chiar seful Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu, a spus ca poate furniza energie eoliana cat doua reactoare de la Cernavoda.

„Exista un potential dat de Dumnezeu judetului Galati aproape incredibil, si anume potentialul eolian. Au venit oamenii din Germania cu GPS-uri si au zis unde bate vantul si au nimerit la Beresti-Meria, la trei kilometri de casa mea si au plantat un stalp. Au costat 60.000 de euro plantatul stalpului si masuratul vitezei vantului timp de un an. Au constatat ca vantul este aur, nu fiindca este intens, ci fiindca e foarte constant“, a spus Lificiu.

Nu e deci de mirare ca nume mari sunt prezente pe lista investitorilor in eolian. Topul firmelor cu proiecte de mare amploare, care si-au primit avizele necesare, este deschis de firma ceha CEZ (proprietarul celor opt firme regionale de distributie a electricitatii, fost Electrica Oltenia) cu avize pentru 600 MW. CEZ are de altfel si cel mai avansat proiect. Urmeaza un investitor local, care controleaza trei firme, Winstar Trading International, Alfa Wind si Beta Wind, care are avize pentru o putere totala de peste 430 MW, toate in proiecte din Dobrogea. Potrivit datelor din presa, toate aceste companii ar fi controlate de o persoana fizica, o femeie de 38 de ani, Adelina Ciresaru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.