AVAS cere in instanta anularea partiala a programului investitional al Petrom pentru 2007.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 20,6% din capitalul social al Petrom, solicita in instanta anularea partiala a hotararii din 27 noiembrie 2007, prin care s-a aprobat bugetul de investitii al companiei petroliere pe anul trecut.

AVAS acuza conducerea companiei ca nu i-a pus la dispozitie, in timp util, documentele si informatiile necesare formularii unui punct de vedere. Hotararea din 27 noiembrie 2007, prevede suplimentarea bugetului de investitii cu 114 milioane de lei, pana la 3,865 miliarde lei, si a redistribuire catre sectorul de explorare si productie fonduri destinate initial pentru alte domenii de activitate, informeaza Gandul.

Mai mult, statul respinge preluarea Petromservice, desi mutarea a fost aprobata de Consiliul Concurentei. Anul trecut, reprezentantul statului in Petrom a votat impotriva bugetului de investitii pe motiv ca documentatia a fost trimisa tarziu, iar AVAS nu a putut-o analiza. Acum, statul spune ca a fost informat gresit despre problemele supuse dezbaterii, iar vanzarea Petromservice catre Petrom este „contra interesului social“.

Reprezentantii Petrom se apara, sustinand ca „cererea AVAS este neintemeiata deoarece au fost respectate drepturile tuturor actionarilor“, statul spune ca pe ordinea de zi era trecut votul pentru aprobarea investitiilor Petrom pe 2007, dar de fapt s-a votat bugetul de investitii revizuit pe anul 2007, in valoare de 3,8 miliarde de lei, anunta Evenimentul Zilei.

Potrivit Gardianul, adunarea actionarilor, a carei decizie este atacata, a fost convocata si s-a desfasurat cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, fiind respectate drepturile tuturor actionarilor, sustine un comunicat al Petrom transmis, ieri, Bursei de Valori Bucuresti.

Primul termen de judecata a fost fixat pe 6 martie 2008.

Petrom a raportat in primele noua luni din anul trecut un profit net de 1,548 miliarde lei (460 milioane euro), cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2006, ca urmare a aprecierii monedei nationale in raport cu euro si dolarul si a cresterii pretului la titei cu circa 20%.
Actionarul majoritar este grupul austriac OMV, cu 51,01%. OMV a preluat participatia majoritara de la stat in 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, sub forma de achizitie directa de actiuni si majorare de capital, scrie Ziua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.