Prezenta a peste 10 lanturi de retail in Romania poate duce la o consolidare intre companii, existand si semnale de ingrijorare privind tendinta de supraincalzire a industriei alimentare pe fondul cresterii agresive a concurentei.

Pe langa cresterea agresiva a concurentei intre jucatori, supraincalzirea industriei alimentare are la baza si incertitudinea la nivel global si deficitul de cont curent, situat la un nivel inca ridicat comparativ cu cel inregistrat in noile state membre UE, relateaza Wall-Street.ro.

"Avand in vedere decalajul, comparativ cu standardul dezvoltarii din tarile UE15, exista oportunitati importante de investitii pe termen lung in dezvoltarea fermelor si a capacitatii de productie pe linia de procesare din industria alimentara. Romania continua sa importe de aproape 4 ori mai multe produse alimentare (in special produse alimentare, bauturi si tutun) decat exporta. In ultimii 3 ani, deficitul comercial al produselor alimentare prezinta o tendinta descendenta cauzata de: scaderea cererii interne si a ponderii produselor premium in cosul de consum (factori ce au influentat negativ importurile), deprecierea monedei nationale, scaderea costurilor de productie locala (factori ce au influentat pozitiv exporturile)", se arata intr-un comunicat al Coface.

Reprezentantii companiei apreciaza ca in viitorul apropiat este probabil ca balanta sa incline in favoarea importurilor, pe fondul unei reveniri usoare a consumului intern si a franarii exporturilor ca urmare a indeplinirii partiale a standardelor de productie europene de catre producatorii locali.

Citeste intregul articol pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.