BNR si celelalte banci centrale din statele UE non-euro ar trebui sa cotizeze cu 50 mld. euro la FMI.

UPDATE 2:

  • Ialomitianu: In momentul de fata, Romania nu trebuie sa contribuie la capitalizarea FMI

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, vineri, ca Romania este intr-un program cu FMI si Comisia Europeana si ca, de aceea, tara noastra nu trebuie "in momentul de fata" sa contribuie la capitalizarea FMI.
  • "In momentul de fata, tarile care au un program cu FMI si Comisia Europeana nu trebuie sa contribuie la acel fond. Romania, fiind intr-un program cu FMI si Comisia Europeana, nu trebuie sa contribuie la acel fond care sa fie pus la dispozitia FMI pentru a ajuta tarile in dificultate. (...) Nu excludem in totalitate posibilitatea aceasta, dar in momentul de fata Romania nu trebuie sa contribuie la acel fond", a spus Ialomitianu.

El a spus ca Romania este de acord sa respecte procesul de consolidare fiscala pentru ca tarile sa iasa din procedura de deficit excesiv, sa-si reduca datoriile.

"Trebuie sa se rezolve criza datoriilor suverane si in momentul de fata noi elaboram proiectul in baza programelor de convergenta si de crestere economica. (...) Toate problemele care s-au discutat la acest summit le avem in acordul cu FMI si cu Comisia Europeana", a precizat Ialomitianu.

UPDATE:

Aflat la Bucuresti, premierul Emil Boc dezminte informatiile conform carora Romania se va implica in "ajutarea" cu bani a FMI.

  • "Romania nu va fi obligata sa contribuie la capitalizarea FMI, deoarece se afla printre tarile care au acord cu institutia financiara", a declarat premierul Emil Boc, precizand ca isi sustine afirmatia pe datele actuale, dar ca trebuie asteptate concluzia liderilor UE.

"Din datele pe care le am la acest moment, concluzia este ca tarile care sunt intr-un acord cu FMI nu contribuie la acest fpond suplimentar, dar vom astepta concluziile UE pentru a vedea daca se mentine acest punct de vedere", a spus Boc, la postul public de radio.
Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Statele UE din afara zonei euro, inclusiv Romania, ar trebui sa contribuie, prin bancile centrale, cu 50 miliarde euro la imprumuturile in valoare totala de 200 miliarde euro pe care Uniunea Europeana vrea sa le acorde Fondului Monetar International (FMI) pentru combaterea crizei.

Printre masurile convenite joi seara, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului transmis la finele discutiilor de joi, statele membre au la dispozitie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.

Astfel, statele din zona euro ar urma sa contribuie cu 150 miliarde euro, iar bancile centrale ale tarilor din afara zonei euro ar trebui sa vina cu alte 50 miliarde euro, potrivit Bloomberg.

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.