Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pregatesc masuri mai drastice de combatere a crizei din zona euro, inclusiv un "pact de stabilitate" incheiat de urgenta cu o structura similara Acordului Schengen, care sa oblige tarile la disciplina fiscala.

Merkel si Sarkozy considera ca pactul ar trebui elaborat si implementat de urgenta, deoarece modificarea tratatelor UE ar dura prea mult, scrie ziarul Welt am Sonntag. UE, in pericol? Franta si Germania vor modificarea tratatelor Uniunii

Ziarul noteaza ca Germania si Franta sunt pregatite sa accepte o disciplina fiscala dura, citand surse apropiate guvernului german.

Sursele spun ca noul plan de combatere a crizei ar putea fi prezentat saptamana viitoare de Merkel si Sarkozy.

Liderii europeni au ajuns la concluzia ca modificarea tratatelor UE ar fi un proces prea indelungat, care ar trebui evitat printr-un consens rapid la nivelul zonei euro pentru un pact de stabilitate, implementat inca de la inceputul anului viitor.

  • Ce ar trebui sa contina pactul fiscal?

Pactul ar putea fi structurat in mod similar cu Acordul Schengen si ar trebui sa cuprinda reguli stricte privind deficitul bugetar, supravegherea si controlul bugetelor nationale, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, Banca Centrala Europeana ar trebui sa fie mai implicata in actiunile anticriza in zona euro. BCE este un organism independent, a carei politica nu poate fi stabilita de guverne, insa "asteptarile liderilor europeni de la BCE sunt clare", potrivit Welt am Sonntag.

"Conform acestor masuri, ar trebui sa existe o majoritate in interiorul BCE care sa opteze pentru o interventie mai agresiva pe pietele de capital", scrie ziarul.

O sursa apropiata bancii centrale a declarat ca, daca politicienii pot conveni un plan complet, BCE il va sprijini.

Surse oficiale europene au declarat vineri ca eforturile insistente din ultima perioada ale tarilor din zona euro spre o integrare fiscala stransa ar putea acorda BCE spatiul de manevra necesar pentru a creste volumul achizitiilor de obligatiuni de stat europene si a stabiliza pietele.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

BCE, care nu poate finanta direct guverne, cumpara obligatiuni italiene si spaniole de pe piata secundara, incercand sa mentina dobanzile sub control si sa impiedice extinderea crizei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.