Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat, iar cele inflationiste s-au redus, in contextul inrautatirii crizei datoriilor din regiune, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Bloomberg.

Economia se confrunta cu "o incertitudine deosebit de ridicata si riscuri intensificate", a spus Trichet intr-o conferinta de presa organizata la Frankfurt, dupa ce BCE a mentinut rata dobanzii la 1,5%.

BCE a redus prognoza de crestere economica pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru acest an si de la 0,6-2,8% la 0,4-2,2% pentru anul urmator, iar Trichet a adaugat ca riscurile economice sunt "in mare parte echilibrate".


"In august aceste riscuri se aflau pe un trend de crestere", a adaugat el, citat de MEDIAFAX.

Extinderea crizei din zona euro submineaza increderea in bancile europene si creste costurile imprumuturilor de pe piata financiara, determinand economisti de renume, precum Nouriel Roubini si Joseph Stiglitz, sa ceara BCE sa reduca rapid dobanda. Banca centrala a majorat rata cheie in aprilie si iulie pentru a combate inflatia.

Euro s-a depreciat dupa remarcile lui Trichet, pana la 1,3987 dolari, de la 1,4043 dolari inaintea conferintei de presa. Randamentul obligatiunilor germane pe zece ani a scazut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.

De la majorarea dobanzii de politica monetara in iulie, criza datoriilor din Grecia, Portugalia si Irlanda s-a extins la Italia si Spania. BCE a fost nevoita sa inceapa sa cumpere obligatiuni ale celor doua state de la inceputul lunii august.

Temerile privind o noua recesiune globala au determinat declinul puternic al burselor la nivel global si au fortat Japonia si Elvetia sa intervina pentru a opri aprecierea propriilor monede, considerate de investitori plasamente sigure.

Alte banci centrale se concentreaza pe sustinerea cresterii, noteaza Bloomberg. Miercuri, Banca Canadei a anuntat ca exista o necesitate "limitata" pentru o majorare de dobanda, Riksbank Suedia a abandonat planuri de a urca rata cheie, iar Banca Australiei a semnalat ca este pregatita sa mentina actualul nivel.

Citeste si:
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne duce către o criză economică de...
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne...

Banca Angliei va fi nevoita sa introduca noi masuri de sprijin in urmatoarele luni, considera analisti ai Citigroup si Goldman Sachs. Banca Angliei a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,5% si a pastrat activ un program de 200 de miliarde de lire sterline pentru achizitia de obligatiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.