Presedintele Barack Obama a promulgat o lege istorica care pune capat colectarii in masa a datelor telefonice de catre Guvern si inverseaza in mod semnificativ politica americana ce reglementa cel mai controversat program de supraveghere de dupa atentatele de la 11 septembrie, relateaza AFP online.

Proiectul de lege a fost adoptat marti de catre Senatul Statelor Unite, dupa ce a trecut de Camera Reprezentantilor in urma cu cateva zile. Textul reautorizeaza programe-cheie din cadrul securitatii nationale care expirasera la inceputul saptamanii. "Ma bucur ca Senatul a adoptat in cele din urma Legea libertatii (USA Freedom Act). Legea protejeaza libertatile civile si securitatea nationala", a subliniat Obama intr-un mesaj postat pe Twitter imediat dupa ce a promulgat documentul.

Intr-o declaratie separata, el le-a reprosat anterior congresmenilor "intarzierea inutila si discontinuitatea de neiertat a autoritatilor importante in domeniul securitatii nationale" din zilele de dinaintea adoptarii legii. "Administratia mea va actiona rapid pentru a se asigura ca profesionistii nostri in domeniul securitatii nationale au din nou intregul set de instrumente vitale de care au nevoie pentru a continua sa protejeze tara", a declarat presedintele. Legea pune capat capacitatii Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA) de a colecta si stoca metadate - numere de telefon, data si ora convorbirii - a milioane de americani care nu au legatura cu terorismul.

Ea muta responsabilitatea stocarii datelor la campaniile de telefonie, permitand autoritatilor sa acceseze aceste informatii numai in baza unui mandat emis de catre tribunalul antiterorist secret care identifica o anumita persoana sau un anumit grup de persoane ca suspecte de legaturi cu terorismul. "Este un moment istoric", a declarat senatorul Patrick Leahy, initiatorul democrat al legii, dupa ce textul a fost adoptat cu 67 de voturi la 32, catalogand textul drept "prima revizuire majora a legilor privind suravegherea guvernamentala din ultimii cativa zeci de ani".

Votul a avut loc in urma catorva zile de dezbatere aprinsa intre republicani, impartiti intre sprijinirea unor masuri dure in lupta impotriva terorismului si necesitatea protejarii vietii private, in urma dezvaluirilor fostului consultant NSA Edward Snowden, in 2013, cu privire la amploarea colectarii datelor in masa, relateaza MEDIAFAX

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Fugarul Snowden - considerat un personaj negativ de catre sustinatorii serviciilor de informatii si un erou de sustinatorii unor libertati civile mai puternice - a salutat votul din Congres ca "istoric". Intr-o interventie video live, din Rusia, la un eveniment organizat de catre Amensty International la Londra cu putin timp inainte de adoptarea legii, Snowden a apreciat ca eforturile de a pune capat supravegherii in masa sunt "insuficiente", dar reprezinta "un pas important".

Disensiunile in randul republicanilor si tactica de intarziere folosita de catre senatorul Rand Paul, candidat in alegerile prezidentiale din 2016, au condus la expirarea programului colectarii de date si altor doua sectiuni din USA Patriot Act, trimitand la plimbare autoritatile in ceea ce priveste inregistrarile audio si urmarirea asa-zisilor lupi singuratici, dupa ce au expirat toate la miezul noptii de duminica spre luni. Legea adoptata marti le reautorizeaza pe ultimele doua.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Votul covarsitor in favoarea proiectului reprezinta o lovitura dura pentru liderul majoritatii republicane din Senat Mitch McConnell, care a incercat zadarnic sa amendeze proiectul. Unul dintre amendamentele sale prevedea extinderea perioadei de transferare a datelor stocate la NSA catre firmele de telefonie de la sase luni la un an. Prin alt amendament, el urmarea anularea unei prevederi privind declasificarea hotararilor Tribunalului secret pentru supravegherea informatiilor straine (FISA), o modificare care in opinia criticilor ar fi erodat transparenta construita in Legea libertatii.

Propunerile au fost respinse de cel putin 11 republicani, care au votat impotriva amendamentelor lui McConnell.

McConnell a denuntat aceasta reforma drept "un pas inapoi". "Aceasta (lege) ne va diminua capacitatea de a raspunde miriadelor de amenintari cu care ne confruntam in prezent", a subliniat el intr-un discurs provocator, in care a acuzat administratia Obama ca se retrage de la conducere in lupta impotriva extremismului. "Ea este totodata o victorie rasunatoare a celor care comploteaza continuu impotriva patriei noastre", a spus el. Votul a avut loc in contextul unor lupte republicane interne dure si tensiuni cu privire la lege.

Liderii Camerei Reprezentantilor au avertizat ca orice modificare a proiectului poate intarzia votul final sau chiar sa distruga legea, ceea ce ar fi insemnat ca o serie de autorizatii in domeniul securitatii nationale sa expire pentru totdeauna. Giganti in domeniului Internetului au anuntat o victorie dupa votul din Congres. "USA Freedom Act reprezinta o victorie castigata cu greu si foarte necesara pentru utilizatorii de Internet de pretutindeni, inclusiv interzicerea colectarii in masa a datelor utilizatorilor", a subliniat Yahoo! intr-un comunicat.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Candidatul republican la presedintie Marco Rubio, un senator din Florida care a votat impotriva legii, a denuntat-o drept un rezultat al unei "conduceri prezidentiale slabe". "Esecul prelungirii componentelor expirate ale PATRIOT Act a fost o greseala. USA Freedom Act slabeste securitatea nationala a Statelor Unite interzicand programele pe care comunitatea de informatii si FBI le-au folosit pentru a ne proteja de nenumarate ori", a apreciat el. "Din nefericire, o conducere prezidentiala slaba combinata cu o campanie de dezinformare motivata politic ii fac acum pe americani mai vulnerabili decat am fost oricand altcandva de la atacurile de la 11 septembrie incoace", a adaugat candidatul la presedintie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.