Uniunea Europeana a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina si Georgia, trei foste republici sovietice care vor sa se apropie de Europa de Vest, in pofida presiunilor exercitate de catre Rusia, relateaza AFP.

UPDATE:

"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeana se afla alaturi de voi astazi mai mult decat oricand", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, scrie MEDIAFAX.

Acordul a fost semnat in mod oficial la Bruxelles de catre cei 28 de sefi de stat si de guverne UE cu presedintele ucrainean Petro Porosenko si premierii georgian Irakli Garibasvili si moldovean Iurie Leanca.

"Ce zi mare! Poate cea mai importanta pentru tara mea de la independenta", proclamata in 1991, a declarat Porosenko. "Evolutiile istorice sunt inevitabile", a adaugat el, subliniind ca acordul se aplica "intregii Ucraine, inclusiv Crimeei".

Van Rompuy a declarat ca "nimic, in acord, nu este susceptibil sa afecteze Rusia". Acordul "este pozitiv, nu este indreptat impotriva cuiva", a subliniat presedintele Comisiei José Manuel Barroso.

Porosenko a semnat a doua parte a Acordului de Asociere, cea de ordin comercial, care vizeaza in principal ridicarea principalelor bariere vamale dintre Ucraina si statele membre UE. Prima parte, de ordin politic, a fost semnata in martie de catre premierul Arseni Iateniuk.

Semnarea documentului a fost prevazuta initial in noiembrie 2013, dar fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici s-a razgandit si a preferat sa se orienteze catre Rusia pentru a obtine un ajutor economic. Aceasta decizie a antrenat miscarea de contestare care a condus la destituirea sa, urmata de anexarea Crimeei de catre Rusia si insurectia separatista prorusa din estul tarii.

Rusia a avertizat saptamana aceasta ca va adopta "masuri de protectie", in cazul in care se va dovedi ca Acordul de Asociere dauneaza economiei ruse. UE afirma ca Rusia are numai de castigat de pe urma modernizarii economiilor vecinilor sai.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Acordul de Asociere, fara precedent in istoria UE, vizeaza o cooperare larga, in schimbul angajamentului celor trei tari fata de statul de drept si lupta impotriva coruptiei.


UE urmeaza sa semneze vineri acorduri de asociere si de parteneriat comercial aprofundat cu Republica Moldova, Ucraina si Georgia, care angajeaza aceste trei foste republici sovietice la standarde europene, inclusiv noi reglementari vamale, controale de calitate si competitie pe piata libera.

Acesti vecini din estul Uniunii au ramas, din punct de vedere economic, mult in urma tarilor din fostul bloc comunist care au aderat la blocul european in ultimii zece ani, comenteaza BBC, care prezinta o perspectiva asupra acordurilor in fiecare tara in parte, subliniind ca o integrare economica reprezinta un pas mare inainte catre o posibila integrare in Uniune in viitor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Rusia are o atitudine de suspiciune fata de aceste acorduri si incearca sa atraga aceste foste republici sovietice in uniunea sa vamala.

Republica Moldova

Republica Moldova este considerata cea mai saraca tara din Europa. Numerosi moldoveni traiesc din banii pe care li-i trimit rudele lor aflate la munca in UE.Din punct de vedere cultural si istoric, Republica Moldova este foarte apropiata de Romania, insa Acordul de Asociere cu UE poate deschide larg pietele europene Chisinaului. Mai mult de jumatate din schimburile comerciale moldovene sunt efectuate cu state europene.

Una dintre piedicile dezvoltarii Republicii Moldova este conflictul inghetat din regiunea Transnistria. Separatistii prorusi detin controlul asupra regiunii separatiste moldovene - o fasie de pamant in estul tarii - de la inceputul anilor '90.

Citeste si:
Un cablu electric va fi construit între România, Georgia și...
Un cablu electric va fi...

Exporturile UE in Republica Moldova au atins in 2013 2,3 miliarde de euro, dominate de utilaje, minereuri si echipamente de transport, iar exporturile moldovenesti catre UE - in principal alimente, imbracaminte si utilaje - au atins un miliard de euro.

Ucraina

Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a cedat presiunii ruse in noiembrie, refuzand brusc sa semneze acordul cu UE si provocand actuala criza. Insa UE si Ucraina au semnat, in martie, partea politica a Acordului de Asociere. Aceasta angajeaza Kievul catre o cooperare cu Bruxelles-ul in domeniile drepturile omului, securitatii si controlului armamentului.

Acordul de Asociere integral al Ucrainei, care cuprinde numeroase prevederi in domeniul liberului schimb, este considerat cel mai important din perspectiva Bruxelles-ului. Acesta este un act politic si este denuntat de Moscova ca un amestec in sfera sa de influenta traditionala.

Citeste si:
Orban - Integrarea în NATO a fost indispensabilă pentru asigurarea...
Orban - Integrarea în NATO a...

Secole la rand Ucraina a fost condusa de Rusia, inclusiv economic. Separatistii prorusi din estul Ucrainei resping Acordul cu UE, considerandu-l o amenintare la adresa intereselor lor. Rusia a exercitat presiuni economice asupra Ucrainei, intrerupand livrarea gazelor naturale si boicotand diverse bunuri, inclusiv produse lactate si ciocolata. Rusii afirma ca este necesar ca europenii sa includa aceste aspecte in negocierile asupra viitorului relatiilor economice ale acestei tari. Oficiali rusi afirma ca acordul poate conduce la o competitie neloiala, produse ieftine europene urmand sa patrunda pe piata rusa via Ucraina.

Aproximativ o treime din comertul extern ucrainean are loc cu state UE, aproximativ acelasi nivel ca cel cu Rusia.

In 2013, exporturile UE in Ucraina au insumat 23,9 miliarde de euro - in principal echipament industrial greu, produse chimice si produse de manufactura. Exporturile Ucrainei catre UE au atins 13,8 miliarde de euro, constand in principal in otel, minereuri si alimente. Ca suprafata, populatie si productie economica, Ucraina depaseste cu mult Republica Moldova si Georgia.

Georgia

Guvernul prooccidental de la Tbilisi considera Acordul de Asociere cu UE o cale de stimulare a economiei aflate in dificultate a tarii. Aproape o treime din schimburile comerciale georgiene au loc cu UE.

Georgia este importanta din punct de vedere strategic pentru Uniune, din cauza planurilor de crestere a importurilor in domeniul energetic din Azerbaidjan, vecinul caucazian al Georgiei si din republici din Asia Centrala. O conducta-cheie traverseaza deja Georgia. Insa liderii europeni sunt ingrijorati ca Moscova - un exportator-cheie de energie - nu mai poate fi considerata un partener de incredere.

Relatiile Georgiei cu Rusia sunt in continuare tensionate, Tbilisi denuntand anexarea de facto a celor doua regiuni separatiste Osetia de Sud si Abhazia. Separatistii prorusi conduc ambele regiuni, sustinuti de trupe rusesti care au respins trupele georgiene din aceasta zona in urma razboiului-fulger din august 2008.

In trecut, Rusia a boicotat productiile de vinuri si apa minerala georgiene, invocand ingrijorari de ordin sanitar, iar in urma razboiului zborurile comerciale pe ruta Moscova-Tbilisi au fost suspendate pentru o lunga perioada de timp.

In 2013, UE a exportat in Georgia bunuri in valoare totala de 2 miliarde de euro, constand in principal in minereuri, produse chimice, utilaje si echipament de transport. Exporturile georgiene catre Uniune au insumat 700 de milioane de euro si au fost dominate de minereuri. Exporturile de almente si metale au fost, de asemenea, semnificative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.