Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că un cablu electric va fi construit între România, Georgia și Azerbaidjan, iar un alt cablu optic submarin va face posibilă conectarea digitală a UE de Asia Centrală. Această decizie a fost luată în urma discuțiilor dintre președintele român și președintele Georgiei, Salome Zourabichvili.

Iohannis a anunțat construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol important în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni. Prin urmare, România împreună cu Georgia și alte state partenere lucrează asupra unor proiecte în acest sens care vor fi un real avantaj.

Iohannis a afirmat că o prioritate îl reprezintă construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan.

„Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul , care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene.”, a spus Iohannis.

Pe lângă acesta, se are în vedere și construirea unui cablu submarin pentru a permite conectarea digitală între UE și Asia Centrală.

„Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică

Iohannis spune că acest proiect vine din partea României, iar în ultimii ani acesta a început să miște tot mai mult spre a deveni realitate. Șeful statului român a mai menționat că România lucrează împreună cu Georgia pentru a operaționaliza Coridorul de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

„Este o inițiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur și care dobândește valențe noi în contextul regional actual”, a precizat președintele.

De asemenea, liderul de la București a mai menționat că la moment se discută despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care va lega România de Georgia.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.