Pentru prima oară în istoria României, mandatele președintelui, primarilor și a parlamentarilor expiră în același an. În 2024 se anunță un an important pentru alegătorii români care vor fi nevoiți să se prezinte de mai multe ori la urnele de vot.

Cum vor avea loc cele 4 rânduri de alegeri din 2024 în România

Se anunță un an politic greu în România. Românii vor fi nevoiți să își aleagă viitorul președinte, viitorii primari, europarlamentari și parlamentari. Politicienii au început încă din 2023 să discute despre comasarea alegerilor, ideea care unora nu le surâde.

PNL și PSD se gândesc să colaboreze și să împartă șefia țării pentru următorii ani. De asemenea, până la finalul lunii, PNL și PSD vor să finalizeze listele de candidați pentru europarlamentare, în timp ce USR și AUR le-au anunțat deja. Cel mai probabil, alegerile europarlamentare vor fi organizate pe 9 iunie.

„Partidele sistem au principalul atu organizația, au primari, au președinți de CJ care pot mobiliza rețelele proprii, dar se vor mobiliza aceștia pentru alegerile europene care nu au niciun fel de importanță pentru ei? Vedem AUR cât se poate de activ atât pe rețelele sociale, cât și în media tradițională și USR foarte mobilizat împotriva PNL pentru că speră că o parte din electoratul PNL să poată fi preluată. În ceea ce privește partidele sistem, cel mai fragil pare să fie PNL, pe de o parte, pentru că partidul are un electorat din zona clasei mijlocii care e tentat de votul AUR”, a declarat Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Rezultatul alegerilor europarlamentare are un rol important pentru restul alegerilor. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă partidul său nu iese pe primul loc în alegerile din iunie își depune mandatul. Potrivit unor surse politice, ar putea exista o alianță între PNL și PSD dacă scorurile cumulate ale celor două formațiuni ating, după europarlamentare, peste 50%.

De asemenea, cei doi lideri ar fi discutat ca PNL să îl înainteze pe Nicolae Ciucă pentru postul de președinte, iar PSD să păstreze șefia Guvernului.

„Cu toate că vorbim de principalele partide concurente, chiar îmi doresc să continuăm și după anul 2024”, a afirmat Marcel Ciolacu, președinte PSD.

În toamna lui 2024 expiră mandatele primarilor, iar alegerile locale ar trebui să aibă loc în ultima duminică din luna septembrie. PNL a venit cu ideea ca alegerile locale să fie comasate cu turul întâi al prezidențialelor, motivând că astfel, primarii vor fi mai determinați să mobilizeze oamenii la urne.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

„Dacă alegerile prezidențiale au loc înaintea celor parlamentare, vor influența rezultatele. Nu va fi la multă vreme după prezidențiale, dar populația se va orienta. Sigur că va exista și un vot de protest împotriva președintelui ales, dar în general va exista un vot în favoarea acestuia. Este unul dintre motivele pentru care sunt convins că PSD nu își dorește prezidențiale cu locale, pentru ca avantajează PNL”, a mai menționat Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Calendarul posibil al alegerilor din 2024


  • Alegeri europarlamentare – 6-9 iunie

  • Alegeri locale – 29 septembrie

  • Alegeri parlamentare – 24 noiembrie

  • Alegeri prezidențiale – primul tur 24 noiembrie, al II-lea tur 8 decembrie

„Anul electoral 2024 ne va pune în fața unor opțiuni care vor marca destinul țării noastre”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.
Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Ianuarie 2024 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.