Decizia de a adera la NATO a fost rezultatul unui consens naţional şi a ancorat definitiv România în concertul naţiunilor democratice care respectă viaţa, libertatea, demnitatea umană, proprietatea privată, economia de piaţă, statul de drept, a transmis preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, într-un mesaj la împlinirea a 18 ani de la aderarea ţării noastre la Alianţa Nord-Atlantică.

"Sărbătorim Majoratul în NATO. În urmă cu 18 ani, pe 29 martie 2004, România depunea la Departamentul de Stat al SUA instrumentele de ratificare a Tratatului Nord-Atlantic. România a fost invitată să adere la NATO la reuniunea organizaţiei din noiembrie 2002, de la Praga, alături de alte 6 state: Lituania, Estonia, Letonia, Bulgaria, Slovacia şi Slovenia. Steagul României a fost înălţat la cartierul general al NATO din Bruxelles în 2 aprilie 2004. Decizia de a adera la NATO a fost rezultatul unui consens naţional, cum a fost şi consensul pentru aderarea la UE. Aceste decizii fundamentale au ancorat definitiv România în concertul naţiunilor democratice care respectă viaţa, libertatea, demnitatea umană, proprietatea privată, economia de piaţă, statul de drept", a afirmat Ludovic Orban.

El a subliniat că integrarea în NATO a fost indispensabilă pentru asigurarea securităţii României, în faţa unei Rusii din ce în ce mai agresive.

"Astăzi, în România se găsesc peste 3.000 de militari din ţările aliate, veniţi să apere România alături de celelalte grupe de luptă de pe flancul estic al NATO. De asemenea, sunt prezente avioane de luptă Eurofighter germane şi italiene, avioane americane F16, scutul antirachetă de la Deveselu, sistemul Aegis Ashore, Centrul de excelenţă Hummit de la Oradea, detaşamentul de drone MQ- 9 Reaper de la Câmpia Turzii, 4 structuri de comandă etc. NATO este o organizaţie cu caracter defensiv care urmăreşte descurajarea conflictelor, rezolvarea conflictelor pe cale paşnică, prevenirea războaielor" a evidenţiat Orban.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

De asemenea, acesta a punctat că agresiunea Rusiei contra Ucrainei ne arată cât de importantă a fost integrarea României în NATO.

"Astăzi, în România este pace şi românii sunt în siguranţă pentru că alături de noi sunt celelalte 29 de state din organizaţie. Să preţuim asta. Ucrainenii nu au avut şansa noastră", a mai afirmat Orban. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.