Business 25 Mai 2016 11:38
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat Taraf TV cu 10.000 de lei din cauza unor videoclipuri ale unor manele, difuzate in perioada 20 - 27 ianuarie, care au incalcat protectia minorilor prin vulgaritate, acestea fiind difuzate la ore accesibile minorilor.

CNA s-a autosesizat si a monitorizat televiziunea Taraf TV, cu format muzical („manele si muzica de petrecere”) in perioada 20-27 ianuarie, in intervalul orar 07:00-23:00, care a difuzat videoclipuri in cadrul emisiunilor ”Manele de 10 stele”, ”Chef de chef cu lautari”, dar si in afara emisiunilor (a difuzat videoclipuri fara a fi cuprinse in cadrul unor emisiuni).

Cele doua emisiuni identificate de Serviciul de Monitorizare, editiile din 23 ianuarie, au fost difuzate de la 18:30 si, respectiv, de la 21:10, cu incadrarea „AP” („cu acordul parintilor). Totodata, in intervalul monitorizarizat, 07:00-23:00, videoclipurile au fost insotite permanent de semnul de avertizare „AP”.

Aspectele retinute in rapoartele de monitorizare privind continutul videoclipurilor au fost urmatoarele: imagini care prezinta dansuri erotice, miscari din fund si coapse, sugerand actul sexual; filmari in prim plan cu zone intime feminine (fund, sani, organe sexuale, acoperite de lenjerie tanga) sau cu zone intime masculine (gesturile unor tineri care, stand in picioare sau dansand, isi cuprind cu mana organul genital).

De asemenea au fost identificate scene cu minori imitand dansul erotic al tinerelor si asistand la comportamente nepotrivite varstei, iar, in general, vestimentatia dansatoarelor este constituita din lenjerie intima formata din sutien si chiloti tanga sau semitanga.

Totodata textele pieselor (care au continut expresii vulgare, nepotrivite in raport cu ora de difuzare) sugereaza faptul ca femeia ar putea fi platita pentru servicii sexuale, amenintata de barbat cu: arma, bata de baseball, pumnul, lovita cu palma, punand femeia in ipostaze degradante. Iar in videoclipul „Te fura golanii”, difuzat la ora 09:48, artistii Liviu Guta si Irina Lepa fumeaza.

Potrivit articolului 39(2) din Legea Audiovizualului, „Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

Citeste si:
În ce țări vor fi trimiși leii salvați din Ucraina. „Vor păși pe...
În ce țări vor fi trimiși...

Raportul de monitorizare intocmit de CNA mentioneaza si descrie mai multe videoclipuri, printre care si: „Esti cealapadie” – melodie interpretata de Nicky Yaya si Cristi de la Buzau, „Buna rau” – Alin de la Milano si Mr. Juve, „Ce femeie bomba” – Copilu’ Vagabont si Dani Printu Banatului, „America” – Liviu Guta, „Kana Jambe” –Bogdan Artistu’, „Bine rau” - Bogdan de la Ploiesti, „Sa iasa fum” – Denis Ramniceanu, „Like” - Cocos de la Calarasi, „Pana, pana la pamant” – Tzanca Uraganul.

Acestea au fost difuzate pe tot parcursul zilei, unele dintre ele chiar de la ora 08:00.

„Hai arata-i portofelul/ Si intreab-o cati bani ar vrea/ Cere-i numarul si spune-i ca vrei sa te vezi cu ea./ Hai sa nu stam la discutii/ Urca-te in masina mea” fredoneaza Liviu Guta in melodia „America”.

Citeste si:
Andreea Bălan, detalii despre colaborarea cu Jador. De ce s-a dat...
Andreea Bălan, detalii despre...

”Buna rau”- Alin de la Milano si Mr Juve, difuzata si de la ora 14:15, contine versuri precum: „Aoleu, da ce mai craci, te las pe tine, Aline/ Sa vad ce parere iti bagi/ Pustoaica, cand te vad imi vine/ Sa rup hainele dupa tine/ Si cu greu ma pot abtine/ Ca esti bine, bine, bine”

Iar in melodia denumita „Esti cealapadie” (Nicky Yaya si Cristi de la Buzau) se spune: „Hai rupe bombeul, da din el misto misto/ Iti dau de te ia bufeul, ca si eu sunt sandilau”.

Votul a fost amanat dintr-o sedinta anterioara, iar in sedinta de marti, 24 mai, s-au supus la vot propunerile facute, cea care a intrunit numarul minim de (sase) voturi pentru a putea fi validata fiind amenda de 10.000 de lei, propusa de Radu Herjeu. O alta propunere (facuta de Rasvan Popescu) a fost somatia.

Amenda a fost votata (in turul II de vot) de Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Calin Cristea.

Citeste si:
Conţinut la un nou nivel cu cel mai nou model mirrorless din...
Conţinut la un nou nivel cu...

Rasvan Popescu si Gabriel Tufeanu au votat impotriva. La acest punct de pe ordinea de zi a sedintei Valentin Jucan si Lorand Turos nu mai erau prezenti, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.