Viitorul guvern al Greciei, rezultat in urma alegerilor castigate duminica de partidul premierului Alexis Tsipras, Syriza, trebuie sa adopte in urmatoarele cateva saptamani o serie de masuri legislative pentru recapitalizarii urgenta a bancilor, relateaza Kathimerini.

Procesul de recapitalizare a bancilor trebuie finalizat pana la sfarsitul lunii decembrie, in caz contrar existand riscul revenirii in discutie a unui haicut al depozitelor.

Noul acord de salvare convenit de Grecia cu creditorii, in valoare de 86 de miliarde de dolari, prevede ca Parlamentul elen sa aprobe planul de recapitalizare a bancilor pana pe 15 octombrie, astfel incat legislatia sa fie corelata cu operatiunile Fondului Elen de Stabilitate Financiara (HFSF) si noua directiva europeana referitoare la intarirea bancilor.

In ultimele cateva saptamani au inceput pregatirile atat in Grecia cat si in strainatate. Astfel, guvernul interimar elen a format un organism special, cu participarea Ministerului de Finante, Bancii Greciei si HFSF, care sa conceapa un plan de optiuni pentru recapitalizarea institutiilor financiare, iar guvernul sa poata lua deciziile la timp, scrie MEDIAFAX.

Potrivit programului, calitatea portofoliiilor de credite ale bancilor trebuie evaluata pana la 30 septembrie. In acest scop vor fi efectuate teste de stres pentru a determina necesarul de capital al fiecarei banci, la inceputul lunii octombrie. Surse bancare au declarat ca testele de stres vor fi publicate la sfarsitul lunii octombrie, iar bancile vor avea apoi la dispozitie cateva saptamani pentru a analiza interesul investitorilor straini de a participa la majorarile de capital.

Daca necesarul de capital nu va fi prohibitiv de mare, se va trece la majorarea acestuia, probabil in perioada 15 noiembrie-15 decembrie.

Este dificil de estimat care va fi necesarul de capital pentru fiecare banca, care va fi stabilit in mare parte prin estimarile macroeconomice utilizate de Banca Centrala Europeana (BCE). Deocamdata, creditorii Greciei insista pentru o recapitalizare semnificativa, care sa ofere bancilor o protectie decisiva si flexibilitate pentru managementul creditelor neperformante.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Pe de alta parte, investitorii preseaza ca recapitalizarea sa nu conduca la o diluare semnificativa a actiunilor actuale.

In Romania sunt active patru banci elene, acestea cumuland aproximativ 12% din activele sistemului bancar. Astfel, Eurobank controlaza Bancpost, National Bank of Greeece detine Banca Romaneasca, in timp ce Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente sub brand propriu.

Operatiunile din Romania ale bancilor din Grecia sunt considerate a fi printre activele cele mai valoroase si mai sigure ale acestora, avand in vedere situatia stabila a subsidiarelor locale ale institutiilor de credit elene si perspectivele economice bune ale Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.