Guvernul a publicat, marți, proiectul de lege cu noile măsuri fiscale, pentru care Executivul ar urma să își asume răspunderea în Parlament. Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere o formă finală a actului normativ după câteva luni în care au fost discutate și eliminate diverse măsuri fiscale.

Guvernul a publicat proiectul de măsuri fiscale

Printre principalele măsurile prevăzute în document sunt:


  • Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă au venituri până în 60.000 euro pe an și de 3% dacă peste această sumă; dispare impozitul pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%;

  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro și băncile vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri;

  • Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei;

  • Impozit suplimentar pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro;

  • Taxarea suplimentară taxare a veniturilor a căror sursă nu poate fi dovedită.

Proiectul, care va fi introdus începând de anul viitor, un impozit minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

De asemenea, se introduce un impozit suplimentar pentru bănci, care va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri. Totodată, va scădea de la 500.000 de euro la 60.000 de euro pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Pentru microîntreprinderi proiectul de lege prevede două cote de impozitare, de 1% și 3%, în funcție de veniturile realizate și natura activităților desfășurate.

Pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară scutirea de impozit se menține doar pentru venituri sub 10.000 de lei. Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice:


  • diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora;

  • desfiinţarea posturilor vacante;

  • desfiinţarea funcţiei de şef birou;

  • diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Cât despre valoarea voucherelor de vacanță, aceasta va crește la 1.600 de lei, pentru care va fi plătită contribuția de asigurări de sănătate (CAS) de 10% și vor fi acordate doar persoanele cu venituri nete sub 8.000 de lei. În plus, voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Septembrie 2023 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.