Cărămida este acel material de construcții folosit la mai multe tipuri de clădiri, chiar dacă prima care ne vine mereu în minte este orice clădire de tip rezidențial.

La fel cum există mai multe tipuri de construcții, există și mai multe tipuri de caramida și despre ele o să vorbim azi. Versatilitatea cu care vine cărămida prin prisma diverselor tipuri pe care le întâlnim este greu de combătut și tocmai de aceea o găsim chiar și în locuri mai puțin așteptate, după cum vom vedea.

Unde se folosește cărămida

Diverse tipuri de cărămidă, diverse întrebuințări. Este important să cunoaștem detalii care la un moment dat ne pot scuti mult timp de research. Niciodată nu se știe când va trebui să renovezi sau să construiești ceva și informațiile pe care le citești azi să îți fie de un real ajutor.

1. Pentru pereți și ziduri - este, poate, cea mai des întâlnită utilitate a cărămizii, sau cel puțin cea pe care o cunoaște toată lumea. Strat peste strat, legate cu mortar, cărămizile asigură structura clădirilor rezidențiale, comerciale sau industriale.

2. Fundațiile clădirilor pot și ele să fie construite din cărămidă, oferind astfel stabilitate, pe de o parte, și continuitate în ceea ce privește materialul din care va fi construit și zidul, pe de altă parte.

3. Fațadele și finisajele pot fi realizate și ele din cărămida, dacă este să rămânem tot la partea de clădiri. Inspirați fiind de estetica țărilor din nord, tot mai mulți constructori de la noi au început să folosească acest material de construcții, nu doar pentru bază, ci și pentru finisaje. Și nu trebuie să ne gândim doar la finisaje exterioare, ci și la cele interioare, pentru o mai mare autenticitate.

4. Acoperișurile pot și ele să fie făcute din cărămidă și astfel primesc o mai mare protecție împotriva intemperiilor și o mai mare durabilitate în timp. Întreabă un specialist în legătură cu avantajele și dezavantajele cărămizii pentru acoperiș și apoi ia o decizie informat.

Citeste si:
În ce sector va crește salariul minim pe economie. Mulți români...
În ce sector va crește...

5. Șemineele sunt din ce în ce mai întâlnite, atât la cabane și pensiuni, cât și în casele oamenilor. Și nici nu e de mirare, având în vedere cât sunt de frumoase, ce atmosferă de vis fac în orice încăpere și sunt și funcționale pe deasupra. Cărămizile păstrează bine căldura și tocmai de aceea sunt atât de potrivite pentru aceste accesorii.

6. Cuptoarele și grătarele de calitate sunt și acestea construite din cărămidă. Din același motiv pentru care și șemineele sunt: păstrează bine căldura și o împarte uniform, pe de o parte, iar pe de altă parte, este foarte rezistentă la temperaturi foarte mari. De aceea se folosește și la construirea furnalelor.

7. Cărămida se mai folosește și pentru pavaje și trotuare deoarece este foarte rezistentă la trafic mare și oferă o mai mare rezistență și o suprafață solidă care nu este ușor de distrus.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

8. Dar știai că poți să folosești cărămidă și când vine vorba despre piscine și bazine de apă? Poate părea un mod inedit de folosire, însă este des întâlnit deoarece cărămida este rezistentă la apă.

Caracteristici legate de durabilitatea cărămizii

Cărămida, pe lângă că este un conductor bun de căldură, este și foarte rezistentă în timp datorită următoarelor caracteristici:


  • rezistența la intemperii și poluare;

  • e rezistentă la foc - deci incendii -, ceea ce o face perfectă pentru clădiri de toate tipurile;

  • are o mare rezistență la uzură și tocmai de aceea este folosită în atât de multe moduri și în locuri cu trafic mare;

  • oferă stabilitate structurală și de aceea este atât de folosită pentru fundații, pe de o parte, și pentru pereți, pe de altă parte.

  • este rezistentă la orice factori biodegradabili - precum mucegaiul, insectele sau orice alte microorganisme care de obicei sunt dăunătoare.

Citeste si:
BTDConstruct & Ambient, în clasamentul celor mai buni 10...
BTDConstruct & Ambient, în...

Cărămida este unul dintre cele mai versatile materiale de construcții și unul dintre cele mai folosite, datorită caracteristicilor pe care le are. Indiferent de destinația construcțiilor - rezidențiale, comerciale sau industriale - cărămida este folosită în toate cazurile datorită versatilității sale.


Despre autor:


Ultima actualizare: 9 Mai 2024 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.