Parlamentul elen a aprobat un nou pachet de reforme structurale convenit cu institutiile financiare internationale, pentru a obtine o noua transa, de 8,3 miliarde euro.

Pachetul a trecut cu 152 de voturi pentru si 135 impotriva, dupa o dezbatere tensionata care a durat 14 ore, potrivit Financial Times (FT).

"Am facut un pas important catre o noua Grecie. Nu le vom permite pesimistilor din opozitie sa submineze stabilitatea politica", a declarat permierul Antonis Samaras.

Partidul de stanga Syriza, principala formatiune de opozitie, a incercat sa boicoteze votul dupa o motiune de cenzura esuata impotriva ministrului Finantelor, Yannis Stournaras. Parlamentarii Syriza au iesit initial din sala, insa au revenit ulterior si au votat impotriva.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, l-a acuzat pe Stournaras de "distrugerea categoriilor profesionale, distrugerea relatiilor de munca si vanzarea tarii bucata cu bucata", prin programul amplu de privatizari convenit de guvern cu institutiile financiare internationale.

Ministrii Finantelor din zona euro se vor intalni marti pentru a aproba transa de 8,3 miliarde euro. Grecia va avea de rambursat, in luna mai, datorii scadente de 9,3 miliarde euro. Plata transei este insa conditionata si de adoptarea de masuri concrete de catre guvern pentru aplicarea legislatiei aprobate de parlament, scrie MEDIAFAX.

Mii de sindicalisti s-au adunat duminica seara in fata cladirii Parlamentului de la Atena, protestand impotriva masurilor incluse in pachet, printre care se numara reducerea cheltuielilor din sistemul public de sanatate, schimbarea regulilor de negociere a contractelor colective de munca si masuri de liberalizare a unor piete atent reglementate pana in prezent, inclusiv in zona serviciilor. Companiile vor putea negocia salariile direct cu angajatii, fara implicarea sindicatelor.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Pentru luni au fost anuntate greve ale medicilor din spitalele de stat care urmeaza sa fie inchise sau comasate, ale farmacistilor si ale echipajelor de feriboturi din Grecia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.