Business 1 Iulie 2016 15:15
Pe 1 iulie 1991, prim ministrul Finlandei, Harri Holkeri, a efectuat primul apel GMS (Global System for Mobile Communications), standard dezvoltat de European Telecommunications Standards Institute (ETSI), folosind un telefon Nokia.

Prim ministrul, membru al Partidului Uniunii Nationale, a sunat din Helsinki in Tampere si a vorbit cu primarul orasului, social democrata Kaarina Suonio, printr-o retea construita de Telenokia si Siemens, operata de Radiolinja.

Sistemul de telefonie GSM a reprezentat inceputul unei ere in telecomunicatii si a dat startul revolutiei globale wireless. GSM a fost adoptat ca standard european pentru a doua generatie de tehnologie mobila, in 1987, informeaza NEWS.ro.

In prezent, aproximativ 5 miliarde de persoane folosesc telefoane care au la baza standardul GSM.

Mai multe voci spun ca, in 2017, acest sistem de telefonie mobila ”va muri”, iar asta va duce la eliberarea benzii de frecventa pentru sistemele 3G si 4G, potrivit pcworld.com.

GSM este subiectul unei discutii intre germanii Mannesmann si finlandezii Radiolinja, fiecare disputandu-si rolul de pionier.

Lucrul la dezvoltarea GSM a inceput in 1982, prin crearea de catre European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT) a comitetului Groupe Spécial Mobile, cu sediul la Paris.

Cinci ani mai tarziu, 15 reprezentanti din 13 tari europene au semnat un o intelegere la Copenhaga, privind dezvoltarea si instalarea unui sistem pentru telefonia celulara comun in Europa, iar regulile adoptate de Uniunea Europeana au facut din GSM un standard obligatoriu.

Spe3cificatiile tehnice au fost stabilite in 1987, iar in 1989, comitetul Groupe Spécial Mobile a fost transferat la ETSI.

In paralel, in 1984, Franta si Germania au semnat o intelegere, iar Italia li s-a alaturat doi ani mai tarziu. In 1986, Comisia Europeana a propus ca spectul de 900 MHz sa fie rezervat noului sistem.

In 1992, a fost transmis primul mesaj de tip text (SMS) si retelele Vodafone UK si Telecom Finland au semnat prima intelegere privind servicii roaming.

Citeste si:
Nokia se retrage din Rusia
Nokia se retrage din Rusia

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.