Instanta suprema judeca, luni, cererea DNA ca Bogdan Olteanu sa ramana in arest preventiv dupa expirarea mandatului de 16 zile, in dosarul in care este acuzat ca a primit un milion de euro si sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vintu, in schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, in 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu a fost adus din Arestul Capitalei la instanta.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 12 august, arestarea preventiva a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile.

Intrucat mandatul de arestare preventiva este pana in 27 august, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut ICCJ prelungirea masurii. Solicitarea trebuia sa fie judecata vineri, dar magistratul Francisca Vasile, care va da solutia in acest caz, a admis o cerere de amanare pentru luni a cauzei.

Bogdan Olteanu a fost adus in jurul orei 9.10 la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre politistii de la Arestul Capitalei, fiind dus in sala de judecata.

Avocatul lui Bogdan Olteanu, Florin Durgheu, declara vineri ca, in ultimele zile, procurorii DNA au efectuat acte procedurale in urma carora au fost aduse probe noi in ancheta, iar acestea stau la baza cererii de prelungire a masurii arestarii preventive.

Acesta a aratat ca spera ca toate probele apararii stranse pana acum sa demonstreze natura licita a banilor investiti de Olteanu in casa pe care a ridicat-o, lucru pe care sa il constate si anchetatorii DNA.

Intrebat daca Bogdan Olteanu va fi confruntat cu Sorin Ovidiu Vantu in cadrul unei proceduri din dosar, avocatul a spus ca aceasta este o metoda procedurala care ar putea avea loc daca procurorii de caz dispun acest lucru.

Legat de o posibila audiere a lui Calin Popescu Tariceanu in dosarul lui Bogdan Olteanu, inclusiv in calitate de martor propus de aparare, avocatul a spus ca procurorii dispun masuri procedurale si el nu poate sa comenteze aceasta situatie sau aspecte din pregatirea apararii clientului sau.

Referitor la posibilitatea ca Olteanu sa fie supus unui test cu detectorul de minciuni, Durgheu a aratat ca acest procedeu reprezinta una dintre metodele probatorii prevazute de legislatia penal romaneasca si, daca va fi considerat necesar de catre procuror, acest test ar putea avea loc.

Citeste si:
Cum s-a întors acasă bărbatul care și-a violat fetița de 6 ani
Bărbatul care și-a violat...

Avocatul a mai aratat ca in arest sunt conditii nefaste, dar Bogdan Olteanu le suporta cu demnitate.

Fostul viceguvernator al BNR a stat in arest la domiciliu din 29 iulie pana in 12 august, cand a fost arestat preventiv.

Bogdan Olteanu a demisionat in 1 august din functia de viceguvernator al BNR, iar Conducerea Camerei Deputatilor a luat act in 10 august de demisia sa.

Olteanu spunea, in 10 august, cand a fost la DNA, ca nu este vinovat, dar crede ca ceea ce era sa se intample cu el, s-a intamplat, iar de acum ramane sa isi gaseasca dreptatea.

Procurorii au aratat, in referatul prin care au cerut instantei supreme arestarea preventiva, ca in 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci presedinte al Camerei Deputatilor, a mers in Delta Dunarii, insotit de o alta persoana, care a intermediat discutia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi in Delta s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

Citeste si:
Dragnea solicita schimbarea judecatorului care se ocupa de constestati
Dragnea solicita schimbarea...

In schimbul folosirii influentei sale pentru numirea in postul de guvernator al rezervatiei Delta Dunarii, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma sa-i primeasca in numerar, sustin procurorii. Persoana care a fost numita ca guvernator a fost chemata la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu doua saptamani inaintea adoptarii hotararii de desemnata pentru acel post, mai arata anchetatorii.

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat in servicii de consultanta in campania electorala din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumita firma i-ar fi pus la dispozitie lucrari de analiza politica si sondaje de opinie.

Citeste si:
Bogdan Olteanu, condamnat la sapte ani inchisoare cu executare
Bogdan Olteanu, condamnat la...

DNA a anuntat ca se fac acte de urmarire penala in aceasta cauza si fata de alte persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca lui Olteanu i-ar fi fost dusa suma de doua milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vintu, printr-un intermediar, dupa ce cei doi se intalnisera la proprietatea omului de afaceri, in Delta Dunarii. Din aceasta suma, un milion de euro i-ar fi revenit lui Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.