Noul proiect al Legii Turismului este deficitar pentru industrie si contine multe inadvertente, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), care sustine ca Senatul a ignorat propunerile asociatiei.

"De la momentul postarii in dezbatere publica a proiectului de lege au fost nenumarate intalniri intre reprezentantii ANAT si comisia de la Senat. Ca urmare a acestor intalniri si pentru o reglementare cat mai buna a activitatii agentiilor de turism, ANAT a transmis Senatului mai multe amendamente care ar fi trebuit preluate conform discutiilor bilaterale avute. Observam acum ca propunerile la Legea Turismului au fost ignorate, proiectul initial de lege ramanand neschimbat", a declarat intr-un comunicat presedintele ANAT, Aurelian Marin.

Proiectul adoptat de Senat in septembrie si care in prezent se afla la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor continua sa aiba definite doua categorii de agentii de turism, cu licente diferite, agentii turoperatoare si detailiste. Prima categorie poate construi pachete proprii pe care sa le vanda direct sau indirect, iar a doua poate doar revinde pachetele turoperatorilor, scrie MEDIAFAX.

"In practica, nu mai exista agentie de turism care sa nu-si realizeze si sa-si vanda propriul pachet. Prin urmare, nu le putem numi detailiste. ANAT a propus o singura categorie de agentii de turism, cu aceeasi licenta definita «agentie de turism turoperatoare» - operator economic care organizeaza si comercializeaza servicii de calatorie, inclusiv pachete de servicii, si/sau faciliteaza achizitionarea de servicii de calatorie care fac parte dintr-o formula de calatorie asistata. Fata de situatia actuala, in care societatile de asigurari evita incheierea politelor de asigurare contra riscului de insolventa si faliment, obligatorii pentru obtinerea licentei de agentie de turism, ANAT a considerat necesara introducerea prin lege a posibilitatii de a acoperi acest risc si prin alte intrumente de raspundere, precum scrisoarea de garantie bancara sau alte documente financiare reglementate si aprobate de Autoritatea in Turism", a afirmat Lucia Morariu, prim vicepresedinte ANAT.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Alt exemplu ce contravine prevederilor Constitutiei privind libertatile economice si prevederilor Codului Civil este articolul care obliga agentia turoperatoare si cea detailista sa incheie un contract de mandat, iar pe pachetul turistic este necesar sa apara denumirea turoperatorului.

"Exemplele mentionate sunt doar cateva din multitudinea de articole de lege ce contin inadvertente. Mai mult, noul proiect il lasa pe turist lipsit de protectie in cazul rea intentiei agentiei de turism sau a ignorantei organelor de control. Art. 46, alin. 4 prevede ca neanuntarea sau neridicarea licentei va duce la refuzul asiguratorului agentiei de a despagubi pachetele turistice vandute in aceasta perioada, pana la iesirea hotararii judecatoresti de intrare in insolventa. Acelasi articol, insa paragraful 3, mentioneaza faptul ca este obligatia agentiei sa anunte ministerul de depunerea unei cereri de insolventa deschisa inclusiv de un creditor. Aceste articole pun intr-o situatie ingrata turistii lipsindu-i in totalitate de protectie"
, mai arata ANAT.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

In prima parte a lunii septembrie Ministerul Economiei, Comertului si Turismului a anuntat ca va modifica proiectul Legii Turismului, aflat in dezbatere publica din luna iunie, dupa ce a primit observatii de la organizatiile din turism, Federatia Patronatelor din Turism cerand chiar schimbarea integrala a actului normativ, apreciind ca acesta este incoerent, seamana cu "lucrarea de diploma a unui student mediocru" si incalca inclusiv prevederile Constitutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.