Proiectul de lege cu privire la alocația pentru nou-născuți din prima zi de naștere a fost votat de senatori. Oficialii își doresc să grăbească procesul de acordare a banilor, care încep să fie plătiți când deja bebelușii au deja două luni.

Alocația pentru copii din prima zi de naștere. Senatorii au votat proiectul de lege

Veste bună pentru viitorii părinți din România!Aceștia au parte de o veste minunată în ceea ce privește alocațiile pentru copii. Potrivit unui proiect de lege votat de senatori, alocațiile pentru copii ar putea fi acordate din prima zi de viață a bebelușilor. De asemenea, procedurile pentru acordarea acestor alocații ar urma să fie simplificate, iar nou-născuții vor începe să primească banii chiar din prima zi.

De exemplu, dacă copilul se naște în primele 15 zile ale lunii, în primele 15 zile de viață, până la finalul lunii nu va primi această indemnizație. De asemenea, suma totală a indemnizației pentru nou-născuți va fi calculată pentru întreaga perioadă pe care trebuie să o primească părinții din prima zi de viață a bebelușului. La momentul actual, această procedură este dificilă din cauza birocrației, iar în cele mai multe dintre cazuri, părinții ajung să pimească alocațiile pentru copii după câteva luni bune de la nașterea acestuia.

Anume din acest motiv, senatorii au votat pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat cât mai rapid. Propunerea legislativă are nevoie și de votul Camerei Deputaților pentru ca acesta să intre în vigoare.

Câți bani primesc copiii din alocații

Alocația din România pentru copii a întegistrat o majorare în ultimii ani. Alocația de stat pentru copii este stabilită în cuantum lunar, în funcție de vârstă, astfel:


  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

  • 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Ce acte sunt necesare pentru dosarul de alocația a copiilor în 2023

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...


  • Certificat de naștere românesc al copilului minor;

  • Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;

  • Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;

  • Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;

  • Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;

  • Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;

  • Extras de pe contul bancar.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Martie 2023 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.