Dosarele cu șină nu vor mai fi solicitate la instituții, începând de astăzi. De asemenea, românilor nu li se vor mai cere nici copii după acte.

Nu se vor mai cere dosare cu șină și copii la acte în instituțiile din România

Dosarele cu șină devin, de astăzi, doar o amintire. Instituțiile publice nu mai au voie să le solicite românilor dosar cu șină atunci când au nevoie să depună niște acte sau orice alta procedură. De asemenea, nici copii după acte nu vor mai fi cerute. Ba mai mult, toate aceste proceduri ar trebui să poată fi desfășurate online.

Începând din data de 4 iulie, românii vor scăpa de problema dosarelor cu şină, fără şină şi copiile după buletin şi alte acte. Potrivit autorităților române, instituțiile publice centrale sau locale, dar și persoanele juridice cu statut de utilitate publică, nu vor mai avea voie să solicite românilor dosar cu sau fără șină, și nici o taxă de dosar.

Totodată, instituțiile vor fi obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, și trebuie să dețină o adresă de e-mail specială pentru acest lucru.

Legea a fost adoptată la începutul anului 2023, însă aceasta a intrat în vigoare abia acum. Fostul ministru al Dezvoltării a anunțat că angajații instituțiilor care vor solicita în continuare dosar cu şină vor fi cercetaţi disciplinar. Cel care a inițiat această lege a fost deputatului liberal George Tuță.

Principalele prevederi ale legii

”Grupul Partidului Naţional Liberal susţine orice demers de simplificare la nivelul administraţiei centrale şi locale. Este modelul de gândire liberală pe care mereu ni l-am asumat. Propunerea colegului Sebastian Burduja de a extinde şi la nivelul entităţilor de utilitate publică reprezintă un pas de normalitate. Am depus, însă, un amendament care să ne aducă mai aproape de proceduri mai eficiente în folosul cetăţenilor. Vă propun astăzi să eliminăm împreună din arsenalul de instrumente birocratice dosarul cu şină. Un simbol al relaţiei inegale dintre stat şi cetăţean. Dosarul cu şină trebuie să dispară! Șina înseamnă libertatea nelegitimă a statului de a solicita orice act, util sau nu, la orice moment şi fără explicaţii. Două lamele de tablă închid şi deschid universul birocraţiei româneşti de zeci de ani de zile. Dosarul cu şină trebuie să dispară împreună cu tot ceea ce înseamnă el la nivelul administraţiei, al comunităţii şi, de ce nu?, al metaforei. Categoric, interzicerea dosarului cu şină nu va rezolva instantaneu problemele de fond… chiar de mentalităţi. Va trebui să mergem mai adânc, la cauze, şi va trebui să găsim soluţii actuale. Eroarea pe care am face-o ar fi să găsim soluţii-înlocuitor. Lucrul bun pe care va trebui să îl realizăm cât mai curând este cel al regândirii întregii platforme digitale unde se petrec interacţiunile dintre stat şi cetăţean. Votul de azi va consfinţi trimiterea la reciclare a cartonului şi a fierului din dosar, dar, mai mult decât atât, va avea semnificaţia faptului că suntem pregătiţi să ne despărţim de evul mediu birocratic care descurajează orice orizont de dezvoltare”, a declarat deputatul PNL George Tuţă.
Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Care sunt principalele prevederi ale legii adoptate:


  • Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie;

  • Prevederile se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice; Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor prevăzute mai sus.

  • Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic, definit de Hotărârea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea şi funcţionarea Punctului de contact unic electronic, în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar.

  • Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal. Toate instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia să publice o adresă de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic şi pe pagina proprie de internet.

  • Fiecare instituţie publică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale sau locale, precum şi persoana juridică de drept privat care, potrivit legii, a obţinut statut de utilitate publică sau este autorizată să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, este obligată să elimine cerinţa de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent.

  • Se interzice instituţiilor publice, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii publice, organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică.

Citeste si:
Dezbateri pe noua Lege a Educației. Până când se mai pot propune...
Dezbateri pe noua Lege a...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Iulie 2023 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.