Noua Lege a Educației a ajuns în Camera Deputaților, după ce a fost aprobată de Guvern. Tot de acum încep discuțiile și cu toți actorii implicați în proiect, care vor avea ocazia să propună amendamente. Până când?

Dezbateri pe noua Lege a Educației

De la ora 10 sunt chemați la discuții și reprezentanții autorităților locale, cei ai părinților, ai elevilor și sindicatele din învățământ. Ei vor propune amendamente inclusiv cei din mediul de afaceri și ONG-uri.

Miercuri, 12 aprilie, este rândul cultelor religioase și al universităților. Noul calendar pentru Legea Educației prevede că termenul limită pentru predarea amendamentelor este săptămâna viitoare. Pe 26 aprilie ar urma să fie votul final în Camera Deputaților, apoi dezbaterea în Senat.

Actuala Lege a Educației se va modifica substanțial, urmând să fie aduse schimbări, printre altele, în privința examenului de Bacalaureat și a duratei studiilor urniversitare de doctorat, după cum apare în două proiecte de lege adoptate deja de Guvern.

Proiectele au apărut, inițial, în vara anului 2022, dar, în urma observațiilor primite de Ministerul Educației din spațiul public, s-a hotărât și repunerea lor în dezbatere publică.

Conform celor două proiecte aflate în dezbaterea deputaților, actuala lege care reglementează învățământul, Legea 1/2011 a educației naționale, va fi înlocuită de două legi, respectiv una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel universitar.

Proiectul legii învățământului preuniversitar

O primă modificare propusă pentru învățămât preuniversitar este apariția unor noi evaluări obligatorii, astfel că, la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține, în mod obligatoriu, evaluări scrise la materiile „limbă și comunicare” și „matematică și științe”.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Apare portofoliul personal educațional, ce va conține toate notele, diplomele sau certificatele obținute de un elev și care va fi folosit la monitorizarea evoluției acestuia. Portofoliul educațional va fi obligatoriu pentru copiii care intră în grupa mijlocie în anul școlar 2024 - 2025.

Liceele vor putea organiza concursuri de admitere în clasa a IX-a. Condiția este ca locurile ocupate astfel să nu depășească 60% din numărul total de locuri. Examenul de admitere la liceu nu va fi o alternativă la Evaluarea Națională, aceasta fiind obligatorie.

Și în cazul examenului de Bacalaureat vir apărea schimbări. Va apărea Bacalaureatul tehnologic și se va introduce o probă care va viza competențele de bază. De exemplu, pentru profilul umanist, filiera teoretică, proba scrisă va viza evaluarea competențelor de bază la matematică/fizică/chimie/biologie, în vreme ce pentru profilul real, filiera teoretică, probă scrisă va avea scopul evaluării competențelor de bază, la alegere, la una dintre disciplinele socio-umane: logică, psihologie, sociologie, economie sau filosofie.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Proiectul legii învățământului superior

Cât despre învățământul superior, proiectul de lege dedicat prevede că universitățile vor trebui să asigure un minim de 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puțin 75% în afara instituțiilor de învățământ superior.

Totodată, va crește durata studiilor universitare de doctorat de la trei la patru ani. Se reglementează și posibilitatea reducerii perioadei de studii cu un an, la cererea doctorandului, cu avizul conducătorului de doctorat și cu aprobarea senatului universitar.

Viitoarea lege stabilește că un conducător de doctorat va putea îndruma simultan opt studenți-doctoranzi. Prin excepție, vor putea fi îndrumați până la maximum 12 studenți-doctoranzi/conducător, dar numai cu aprobarea senatului universitar și nu pentru mai mult de 20% din conducătorii de doctorat dintr-o și nu pentru mai mult de 20% din conducătorii de doctorat dintr-o școală doctorală.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Aprilie 2023 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.